UN odobrile intervenciju u Libiji

Usvojena rezolucija SB o zabrani letova nad Libijom. Vojni napadi na Libiju počeće "za nekoliko sati", izjavio portparol francuske vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.03.2011.

21:36

Default images

Savet bezbednosti UN odobrio "sve neophodne mere" za zaštitu civila u Libiji od napada snaga lojalnih Moameru el Gadafiju i uveo zonu zabrane leta nad Libijom.

U međuvremenu, Libija je zatvorila svoj vazdušni prostor za sve letove, saopštila je organizacija za kontrolu vazdušnog saobraćaja "Evrokontrol".

Oragnizacija "Evrokontrol" je prenela, pozivajući se na informacije sa Malte, da su libijske vlasti saopštile da više ne primaju nijedan avion u svoj vazdušni prostor "do daljeg obaveštenja".

Istovremeno, članice NATO-a bi trebalo da razgovaraju o posledicama donošenja rezolucije UN kojom se uvodi zona zabrane leta nad Libijom, čime se odobrava upotreba sile protiv snaga Moamera Gadafija.
Alen Žipe glasa za rezoluciju (Beta)
"Napadi će biti brzo", rekao je Fransoa Baroen za radio RTL, ali nije želeo da precizira kada, na koje ciljeve i u kom obliku će napadi biti izvedeni.

Rezoluciju je pred Savetom bezbednosti obrazložio francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe, koji je rekao da je njen cilj zaštita civilnog stanovništva Libije od "smrtonosnih" napada Gadafijevih snaga. Od 15 članica Saveta bezbednosti, tekst je usvojen sa 10 glasova, nijedna država nije bila protiv, a uzdržane su ostale Kina, Rusija, Nemačka, Brazil i Indija.

Savet bezbednosti ukazao je na to da se "sistemski napadi koji se odvijaju u Libiji protiv civilnog stanovništv, mogu okarakterisati kao zločin protiv čovečnosti".

Rezolucija koja je doneta odobrava "sve neophodne mere" kako bi civili bili zaštićeni i kako bi se libijskoj vojsci nametnuo prekid vatre.

Istovremeno, danas se sastaju predstavnici 28 zemalja članica Alijanse kako bi razgovarali o zajedničkom stavu posle glasanja u Savetu bezbednosti. Jedan diplomata rekao je agenciji AP da će se sve odluke pakta zasnivati na tri uslova koja je u četvrtak ponovio generalni sekretar Anders Fog Rasmusen, a to su - jasna potreba za intervencijom, postojanje jasnog pravnog mandata i podrška regionalnih organizacija.

"Odgovor na poziv naroda" ili "strast za silom"?

Obrazlažući rezoluciju, ambasadorka SAD u UN Suzan Rajs rekla je da je njena zemlja "na strani libijskog naroda i njegove težnje za ljudskim pravima".
Suzan Rajs (Beta)
"Savet bezbednosti je samo odgovorio na poziv libijskog naroda. Ovo glasanje je, u stvari, jak odgovor na hitne potrebe na terenu. Rezolucija zahteva hitno obustavljanje vatre kako bi se konačno sprečilo nasilje", rekla je ona. Ambasadori zemalja koje su bile uzdržane izjavili su nakon glasanja da njihove zemlje vide veliki rizik pri upotrebi oružane sile.
Vitalij Èurkin (Beta)
Ruski ambasador Vitalij Čurkin rekao je da je preovladala strast za silom, što je, kako je naglasio, "žalosno".

"Mi u svakom slučaju nećemo da sprečimo usvajanje rezolucije. I mi smatramo da je neizbežno da se nasilje i vatra u Libiji konačne završe", poručio je Čurkin.

EU pozdravila usvajanje rezolucije

Evropska unija je pozdravila usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o uvođenju zone zabrane leta iznad Libije i saopštila da je spremna da je implementira. U zajedničkom saopštenju predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton navedeno je da Unija u potpunosti podržava "zahtev UN za okončanjem nasilja i svih napada i nasilnih radnji prema civilima", preneo je Rojters.

Zvaničnici Unije istovremeno su rekli da su zabrinuti zbog situacije u kojoj je libijski narod i dodali "da sigurnost građana mora biti obezbeđena na svaki neophodan način".

Libijska vlada: Uslovni prekid vatre

Nakon usvajanja rezolucije, libijska vlada je saopštila da je spremna za prekid vatre u sukobu sa pobunjenicima koji se bore protiv Gadafija, ali da žele prethodno da rasprave kako bi to moglo da bude izvršeno.

Zamenik ministra spoljnih poslova Libije Kaled Kaim kaže da bi vlasti mogle da reaguju pozitivno na rezoluciju i da će dokazati tu spremost time što će garantovati zaštitu civila.

"Spremni smo na odluku koja predviđa prekid vatre, ali tražimo sagovornika sa kojim bismo raspravili kako da to sprovedemo", izjavio je Kaim.
Snage lojalne Gadafiju (Beta)
Međutim, libijski lider Moamer el Gadafi je, u audio poruci emitovanoj na libijskoj državnoj televiziji, izjavio da će njegove snage uskoro zauzeti Bengazi, a Ministarstvo odbrane je reklo da će izvršiti odmazdu ukoliko rezolucija u SB UN bude usvojena i ako dođe do vojne intervencije zapadnih sila.

Period dramatičnog analiziranja

Novinarka lista "Politika" Tanja Vujić, međutim, ocenjuje za B92 da su razgovori o vojnoj intervenciji u početnoj fazi. Akciju će, kako kaže, ako do nje i dođe, predvoditi Francuska i Velika Britanija, što će se verovatnije desiti u subotu, a ne danas.

Nije poznato ni koja će od arapskih zemalja učestvovati u intervenciji, a Si-En-En navodi da bi to mogli da budu Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati. "Mislim da je ta siutacija za sada dosta fluidna. NATO će svakako gledati da ne dejstvuje sam. Biće mu veoma važno da ima podršku arapskog sveta, a mislim da će afričke države ostati po strani. Za sada nije izvesno ni da će se u prvim naletima uključiti i američke vojne snage", ocenjuje Vujovićeva.

"Mislim da je reč o očekivanoj akciji brodova zapadnih sila koji su već stacionirani u Mediteranu i bazama u Južnoj Evropi, ali nije izvesno da li bi to bilo iz Italije. Ja sumnjam da bi se to desilo iz baza iz Grčke", rekla je ona.

Vujovićeva ocenjuje i da se može očekivati vazdušna intervencija, odnosno da iz teksta rezolucije SB UN, kopnena intervencija na teritoriju Libije za sada nije izvodljiva.

Kada je reč o reakciji Gadafija i libijskog režima u slučaju međunarodne vojne intervencije, i ona je veoma neizvesna, kaže Vujovićeva i dodaje da je izvesno jedino da je podignuta borbena gotovost sistema protivavionske zaštite u Libiji koji se nalazi u pojasu granice na obali Sredozemnog mora.

"Ono što nije jasno je šta se dešava na pustinjskim granicama Libije, odnosno da li bi se tu mogle pojaviti nečije specijalne snage", rekla je ona i dodala da u svakom slučaju sledi period "dramatičnog" analiziranja obe strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

397 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: