Koliko Srbiju košta Kosovo?

Centar za praktičnu politiku tvrdi da je Srbija od 1999. potrošila skoro 6 milijardi evra na Kosovo. U Vladi kažu da su izdvajanja za Kosovo znatno manja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2011.

18:24

Default images

Politika teritorijalnog integriteta Srbije na Kosovu ima svoju cenu i na unutrašnjem planu.

“Koliko košta Kosovo” je pitanje koje je na svom sajtu postavio Centar za praktičnu politiku postavivši alarmantni brojčanik koji iz minuta u minut povećava iznos koji država izdvaja za teritoriju koju smatra svojom južnom pokrajinom.

Suma na sajtu približava se iznosu od šest milijardi evra. Autori priznaju da taj iznos nije precizan, zbog čega smo pokušali da saznamo koliko Srbija zaista troši na Kosovo.

Srbija je od juna 1999. na Kosovo potrošila 5 milijardi i 880 miliona evra – pokazuje brojčanik na sajtu Centra za praktičnu poltiku. Iznos se povećava maltene iz sekunde u sekundu i godišnje raste za pola milijarde evra.

Direktor centra Dragan Popović priznaje da brojčanik ne predstavlja precizan podatak već se zasniva na procenama predstavnika vlasti.

Nadležni za upravljanje institucijama Srbije na Kosovu tvrde da su troškovi u prethodnom periodu znatno smanjeni i da su, za razliku od ranijih godina, pod punom kontrolom.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović navodi da država na Kosovu godišnje ulaže oko 250 000 evra, a u to su uračunate plate, penzije, socijalna davanja i kapitalne investicije, o čemu više možete čitati u posebnoj vesti.

S druge strane, ekonomisti procenjuju da iz državne kase na Kosovo godišnje ode oko 240 miliona evra.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da je izdvajanje za Kosovo smanjeno u poslednjim godinama, pre svega zbog smanjenja tzv, kosovskog dodatka, ali i pada vrednosti dinara i bolje kontrole trošenja.

On takođe skreće pažnju na to da država više ne izdvaja mnogo više novca za svoje građane na Kosovu u odnosu na sve ostale.

Razlika, međutim, postoji u povraćaju sredstava u budžet putem naplate poreza ili carina koja je, zbog nerešenih odnosa Beograda i Prištine, znatno manja nego u centralnom delu zemlje.

Prema podacima Poreske uprave, u državnu kasu se po osnovu poreza na dodatu vrednost prošle godine s Kosova slilo 138 836 000 dinara, odnosno nešto više od milion i trista hiljada evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: