Samo tri žene u novoj Vladi

U rekonstruisanoj Vladi će biti samo tri žene, što je daleko manje od evropskih standarda zastupljenosti žena na javnim funkcijama.

Izvor: B92

Utorak, 08.03.2011.

15:39

Default images

U novoj Vladi, koja će imati 17 ministarstava i ukupno 21 člana, biće tri žene, dok ih je do pre nekoliko dana u kabinetu Mirka Cvetkovića bilo pet.

Naime, resore su izgubile ministarke finansija Diana Dragutinović i telekomunikacija Jasna Matić, dok su na funkcijama ostale samo dve Snežane - Samardžić Marković, zadužena za sport, i Malović, na čelu resora pravde.

Pomalo neočekivano – pridružiće im se i treća, Verica Kalanović, kao potpredsednica Vlade.

Svakako, ovaj procenat žena Vladu Srbije svrstava među one koje su najmanje naklonjene ženama, jer ne ispunjava evropske standarde. Naime, evropski standardi podrazumevaju 40 odsto žena u institucijama vlasti, kaže za B92 Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, dok naša nova-stara Vlada u svojim foteljama ima samo tri ili, procentualno rečeno, 15 odsto.

"Direktivom Evropske unije iz 2003. godine predviđeno je 50 odsto žena, odnosno manje zastupljenog pola u organima javne vlasti. Nažalost, taj procenat nije dostignut ni u državama Evropske unije, ali je postignut u Norveškoj. Naš Zakon o ravnopravnosti polova ne predviđa kvote kada je reč o izvršnoj vlasti. Naravno, bilo bi dobro, budući da smo u procesu evropskih integracija, da sledimo te neke standarde", kaže Petrušićeva.

Prethodna, takozvana Koštuničina druga Vlada, imala je 23 ministarstva, a četiri ministarke – Aleksandru Smiljanić, Anu Pešikan, Snežanu Samardžić Marković i Milicu Čubrilo.

Jedna od njih, nekadašnja ministarka nauke, Ana Pešikan, kaže za B92 da je rekonstrukcija vrh ledenog brega ideje o ravnopravnosti polova u Srbiji.

"Kada se seče, verujem da je uvek lakše seći one resore koje vode žene. Ovo je iznuđena rekonstrukcija godinu dana pred kraj Vlade, ali je i to samo još jedna manifestacija uobičajenog principa koji kaže da će žene biti prva kategorija koja će se eliminisati iz tih nekih poslova koji su, kao po prirodi stvari, namenjeni muškarcima", kaže Ana Pešikan.

Možda baš zbog ovakvih situacija u Srbiji je još 2007. godine pokrenut projekat pod nazivom "Ženska vlada", čiji je cilj bio promovisanje obrazovanih i uspešnih žena i stimulisanje njihovog većeg učešća u javnom životu Srbije.

Za ministarku rada, zapošljavanja i socijalne politike u toj Vladi je izabrana Ranka Savić, inače i predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, koja za B92 kaže da je ne čudi podatak da je samo 15 odsto žena "opstalo" nakon rekonstrukcije.

"Mislim da su žene i mnogo odgovornije, više rada i truda ulažu o ono čime se bave, tako da ih zaista u ovakvoj rekonstruisanoj nije trebalo ni biti. Međutim, činjenica je da u našoj državi žene jesu manje zastupljene u javnom sektoru. Koliko ja znam, i u skupštini su retko koje stranke ispoštovale procenat od 30 odsto, to je ispunila u potpunosti samo G17 plus", kaže Savićeva.

Ipak, da se predstavnice vlasti, ali i sve druge žene u Srbiji ne osećaju zapostavljeno, pobrinuo se ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Ivica Dačić, koji je na polovini strane jednih dnevnih novina svim ženama čestitao 8. mart.

Inače, praznik žena počeo je da se obeležava u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena godinu dana ranije, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: