Spisak ministara još zagonetka

Rekonstrukcija Vlade skoro završena - nova vlada imaće 17 ministarstava i 21 člana. Još se ne znaju sva personalna rešenja, premijer najavio "nova lica".

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.03.2011.

07:52

Default images

Gostujući u "Utisku nedelje" na TV B92, premijer Cvetković je više puta rekao da o imenima ne želi da govori, jer nisu sva još dogovorena.

On kaže da i dalje "postoji jedno ili dva otvorena pitanja" i ne isključuje mogućnost da će imena saopštiti tokom dana. Ipak, otkrio je jednu promenu - osim što ostaje premijer, on će ubuduće biti i ministar finansija.

"Zašto odlazi? Ovo je jedan, da kažem, poseban trenutak, gde se ulazi u poslednju godinu ove Vlade, kada su potrebne određene dodatne aktivnosti, koje se moraju ostvariti i mora se ubaciti određena razvojna komponenta u Ministarstvo finansija."

"Eto to je jedna stvar koju mogu da vam otkrijem - ja ću praktično istovremeno biti i ministar finansija", kazao je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković. Promene u Vladi donele su to da ona ima sedam resora manje, što je nastalo spajanjem i ukidanjem dosadašnjih.

Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan više ne postoji. Resor trgovine se pripaja poljoprivredi, u jedno ministarstvo povezuju se prosveta i nauka, kao i ministarstva vera i dijaspore. Ministarstvo rudarstva i energetike biće rasformirano - energetika će biti pripojena ministarstvu infrastrukture, a rudarstvo ministarstvu prostornog planiranja.

Objedinjena će biti i ministarstva za državnu upravu i za ljudska i manjinska prava. Kultura i telekomunikacije spajaju se u jedan resor, koji će se ubuduće zvati Ministarstvo za kulturu, informisanje i informaciono društvo.

Saopštenje kojim je Vlada Srbije objavila predlog nove strukture ministarstava možete pročitati u rubrici Dokumenti.

Ko će voditi resore

Premijer Cvetković bio je zagonetan, nije želeo da otkriva imena ministara - na većinu pitanja o konkretnim rešenjima odgovarao je sa "no koment".

Predsednik Vlade je, međutim, u "Utisku nedelje" otkrio da Diana Dragutinović neće više biti ministarka finansija, jer upravo on preuzima vođenje tog resora.
(FoNet, arhiva)
B92: Škundrić ili Mrkonjić, ko je bio bolji ministar?

Cvetković: Nije na meni da to ocenjujem.

B92: Nego na kome?

Cvetković: Oni spajaju ta dva ministarstva i biraju jednog od njih dvojice.

B92: Ko spaja ta dva ministarstva?

Cvetković: SPS spaja Ministarstvo energetike sa Ministarstvom infrastrukture i oni predlažu ministra.

B92: A gde ste vi tu?

Cvetković: Ja sam tu da kažem OK, ili nije OK i onda ulazimo u raspravu.

B92: Da li može da se desi da odu i Milosavljević i Dragin?

Cvetković: Mislim da se to kaže "no koment", pošto zaista ne želim da govorim o imenima. Nije primereno da spekulišemo s jednim ili dva imena.

B92: Znači...

Cvetković: Znači, ništa nisam rekao.

Trećina novih lica, trećina starih - odlazi

Premijer kaže da će u Vladi biti trećina novih lica, dok trećina starih ide i navodi da razlog za rekonstrukciju nije loš rad pojedinih ministara, već potreba da se napravi efikasniji kabinet.

"Kada idete u izmenu konfiguracije ministarstava, onda nije toliko bitno da li ste zadovoljni ili ne radom pojedinaca, već stvarate manji broj većih celina, odakle se sada upravlja s tim resorima. Ne zbog toga što su neki od njih loše radili, nego što je ideja bila da Vlada bude efikasnija i to je bio u stvari kriterijum", rekao je on u "Utisku nedelje".

Inače, konačan dogovor o ministarstvima trebalo bi da bude formalizovan u parlamentu, usvajanjem Predloga zakona o ministarstvima i izmena i dopuna Zakona o Vladi. Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović izjavila je da rasprava o rekonstrukciji može da počne čim u parlament stignu predložene izmene Zakona o Vladi, kao i da procedura u Skupštini može da se završi do idućeg ponedeljka. Vlada Srbije objavila je u nedelju plan rekonstrukcije, po kom će postojati 17 ministarstava, a Vlada će imati 21 člana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: