"Obraz", pozivi na linč i posledice

Beograd -- Pored poziva na linč gej populacije uoči Povorke ponosa 2010, vođa "Obraza" Mladen Obradović tereti se za ista dela počinjena i godinu dana ranije.

Izvor: B92
Podeli

Lider ultradesničarske organizacije “Obraz” Mladen Obradović našao se na optuženičkoj klupi zbog poziva na linč gej populacije uoči Povorke ponosa prošle godine.

Međutim, za ista dela počinjena 2009, za koje ga tužilaštvo tereti, suđenje još nije počelo.

Viši sud u Beogradu nije doneo odluku o sudbini tog predmeta, a danas nismo mogli dobiti informaciju zbog čega im je za to potrebno više od pet meseci.

“Početkom ove godine sam bila primorana da odem iz Srbije na neko vreme jer više nisam mogla da trpim od svakodnevnih incidenata, fizičkih napada, pretnji da ću biti silovana, prebijena, ubijena zbog toga što sam lezbejka i što se javno zalažem za prava LGBT populacije”, ovako svoju ispovest počinje Majda Puača, devojka koja je bila u organizaciji Povorke ponosa 2009. godine.

Upravo zbog truda i pokušaja da organizuje gej paradu, Majda je bila izložena svakodnevnom maltretiranju, pretnjama i napadima, pa je morala bukvalno da pobegne iz zemlje.

“Sve je počelo 2009. godine, kada su nakon najave da ćemo organizovati Povorku ponosa, vođe Obraza i 1389 javno pozivali na razbijanje gej parade i nasilje nad gej populacijom”, podseća Majda.

“Pretili su da će po svaku cenu onemogućiti održavanje mirnog skupa gej populacije, da nas čekaju i slično, a to su van očiju javnosti radili i u praksi. Direktno zbog njih, kao i zbog toga što društvo, ni država nisu u stanju da se adekvatno obračunaju sa klerofašizmom koji je u samoj srži njihove ideologije i politike, ja sam morala da se sklonim”, kaže ona.

Mladenu Obradoviću počelo je suđenje zbog poziva na nasilje uoči prve srpske Povorke ponosa prošle godine, ali nije za ista dela 2009.

Obradović je optužen za širenje rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti zbog izjava koje je davao u medijima, grafita i nalepnica na kojima piše “Čekamo vas”, “Beogradom krv će liti, gej parade neće biti” i slično.

Nekoliko pokušaja da se to suđenje održi nije uspelo, jer su advokati uticali na odlaganje. Optužnica je krajem oktobra prošle godine prosleđena Višem sudu i njena sudbina bi uskoro trebalo da bude poznata.

“Predmet je sada dostavljen Višem sudu u Beogradu radi odlučivanja o eventualnoj mogućnosti, odnosno postojanu zakonskih uslova za spajanje krivičnog postupka sa postupkom koji je počeo pred Višim sudom, zavisno od odluke Višeg suda na dalje će postupati i ovaj sud”, objašnjava portparolka Prvog osnovnog suda u Beogradu Ivana Ramić.

Na suđenju za Povorku ponosa 2010. godine Obradović je rekao da se ne oseća krivim i da nije pozivao na linč, već na molitvu. U serijalu “Insajder: Nemoć države”, 2009. godine, govorio je drugačije:

B92: Vaši istupi u javnosti su govorili o tome da ćete se vi fizički obračunati sa učesnicima parade.

Mladen Obradović: Navedite mi takvu izjavu.

B92: Pa evo, rekla sam vam, znači ”Čekamo vas!“ Šta znači "Čekamo vas”?

Mladen Obradović: Čekamo vas. Znači to što je rečeno.

B92: Šta znači “Čekamo vas”?

Mladen Obradović: Znači, čekamo vas.

B92: Ne razumem, pojasnite?

Mladen Obradović: Pa dobro, razumećete. Razumeli su očigledno svi koji su, kojima je ta poruka bila upućena.

“Obraz” je postao poznat po prekidu “Parade ponosa” 2001. godine i po prebijanju učesnika parade. To je bila prva velika akcija tog pokreta nakon osnivanja, koju je pratilo nasilje. Kasnije su učestvovali na mitinzima 17. marta 2004, posle čega je zapaljena Bajrakli džamija, 2008. posle čega je zapaljena američka ambasada, kao i na mitinzima podrške Radovanu Karadžiću, kada su se huligani sukobili s policijom.

strana 1 od 101 idi na stranu