Izvinjenje Amfilohija ili na sud

Beograd -- Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić naložila mitropolitu SPC Amfilohiju Radoviću da se javno izvini učesnicima beogradske Parade ponosa.

Izvor: B92
Podeli

Mitropolit Amfilohije je svojim govorom povodom održavanja Parade ponosa nesumnjivo prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, zaključak je poverenice Nevene Petrušić.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti izrekla je Amfilohiju i preporuku da se javno izvini učesnicima beogradskog skupa za promociju prava lezbejki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba.

Na osnovu pritužbi građana, poverenica za zaštitu ravnopravnosti analizirala je govor koji je Amfilohije održao dan nakon Parade ponosa 2010, i utvrdila da je tokom postupka utvrđeno da je mitropolit prekršio zabranu govora mržnje.

Možete pročitati integralnu verziju dokumenta sa mišljenjem i preporukama Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije o govoru Amfilohija Radovića u oktobru 2010.

"Naša preporuka je da Amfilohije uputi javno izvinjenje učesnicima i učesnicama Parade ponosa", rekla je za B92 poverenica Nevena Petrušić.

"Bilo bi važno da primi delegaciju aktivista koji se bore za prava seksualnih manjina kako bi se upoznao sa problemima sa kojima se suočavaju", navela je ona.

"Istovremeno, mitropolit treba da se ubuduće suzdrži od davanja izjava kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje", rekla je Petrušićeva.

Svojom verskom besedom okupljenima na Luštici u Crnoj Gori, odnosno izrečenim idejama i stavovima Amfilohije Radović je prekršio zakon o zabrani govora mržnje, navodi poverenica.

Uprkos javnom pozivu Srpske pravoslavne crkve neposredno pred Paradu ponosa na uzdržavanje od svakog nasilja, 11. oktobra 2010. se mitropolit, zagovarajući mržnju, otvoreno stavio na stranu huligana i nasilnika:

"Evo, juče smo gledаli kаkаv je smrаd otrovаo i zаgаdio prestoni grаd Beogrаd, strašniji od uranijuma. Nаjveći smrаd sodomski koji je ovа sаvremenа civilizаcijа uzdiglа nа pijedestаl božаnstvа. I vidite, jedno nаsilje, nаsilje tih obezboženih i nаstrаnih ljudi izаzvаlo je drugo nаsilje. Pа se sаd pitаju ko je kriv i tu đecu nаzivаju huligаnimа. Budite uvjereni dа je to predskаzаnje propаsti hrišćаnskih nаrodа. Bog će znаti kаd će udаriti svojim bičem i opomenom, аli se to već polаko pripremа".

U organizaciji Labris zadovoljni zaključkom

Organizacija za lezbejska ljudska prava Labris koja je među onima koji su Poverenici za ravnopravnost podnela pritužbu zadovoljna je zaključkom da je mitropolit Amfilohije prekršio zakon.

Jovanka Todorović iz organizacije Labris, koja je među onima koji su uputili pritužbu poverenici, zadovoljna je zaključkom da je mitropolit Amfilohije prekršio zakon i očekuje da on preporuke počne da sprovodi.

"Drago mi je što je poverenica dala ovakve preporuke, ali sa obzirom na to da je svima poznat radikalan stav Amfilohija, bojim se da neće ispoštovati ovu preporuku", kaže Todorovićeva.

Rok od 30 dana da se postupi po preporuci

Prema Zakonu, institucija poverenika prima i razmatra pritužbe ako se pred sudom već ne vodi postupak, daje mišljenja i preporuke u konkretnim slučajevima i ako je potrebno izriče mere.

Takođe je nadležna i za mirenje.

Mitropolit Amfilohije je dužan da u roku od 30 dana od prijema preporuka po njima i postupi.

"Preporuke koje se upućuju onima za koje se utvrdi da su učinili akt diskriminacije treba da se izvrše u roku od 30 dana i da se o tome obavesti poverenik. Ukoliko se to ne dogodi, poverenik je u skladu sa zakonom ovlašćen da izda meru opomene, i ostavi novi rok", kaže poverenica Nevena Petrušić.

"Ukoliko se preporuka ponovo ne ispoštuje, poverenik je po zakonu ovlašćen da pokrene i sudski postupak po prijavamo za kršenje zakona o borbi protiv diskriminacije", navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 132 idi na stranu