Gadafi: Ne napuštam vlast

Libijski lider Moamer Gadafi izjavio je da ne može da ode sa vlasti, jer nije predsednik, već deo naroda.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.02.2011.

21:07

Default images

On je optužio Zapad da ga je, kako kaže, izdao u borbi protiv Al Kaide.

"Moj narod me voli. Oni bi umrli za mene", rekao je Gadafi u intervjuu koji je u restoranu na morskoj obali kod Tripolija dao za nekoliko zapadnih medija.

Kako prenosi američka televizija ABC, čija je novinarka Kristijana Amanpur bila prisutna tamo, Gadafi je rekao da neće napustiti Libiju i demantovao da koristi silu protiv sopstvenog naroda.

On je, takođe, pozvao Ujedinje nacije i druge međunarodne organizacije da u Libiju pošalju misiju koja bi utvrdila činjenice i postavio pitanje kako se mogu nametnuti sankcije, zamrznuti sredstva i uvesti zabrana putovanja samo na osnovu medijskih izveštaja.

Gadafi je ponovio svoj stav da on nije ni predsednik, ni kralj i da nema formalnu vlast, i rekao da Libijom vlada narod, a on je deo naroda.

Libijski lider je za sve okrivio Al Kaidu i dodao da su protiv njega oni koji su na halucinogenim drogama.

"Iznenađen sam da smo imali savez sa Zapadom u borbi protiv Al Kaide, a sada kada se mi borimo protiv terorista, oni su nas napustili. Možda žele da okupiraju Libiju", kaže Gadafi.

On je, takođe, rekao da se oseća izdanim od Amerikanaca.

Gadafi je dodao i da smatra da je američki predsednik Barak Obama dobar čovek, ali da je možda dezinformisan.

"Izjave koje sam čuo od njega mora da su došle od nekog drugog. Amerika nije svetski policajac", kaže Gadafi.

Iz Pentagona je danas saopšteno da SAD raspoređuju vojne pomorske i vazdušne snage oko Libije, ali još nije doneta nikakva odluka o njihovoj upotrebi. Bela kuća istovremeno poručuje da je spremna da pomogne libijskoj opoziciji u rušenju Gadafijevog režima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: