Berluskonija čekaju četiri suđenja

Silvio Berluskoni će se u kratkom vremenskom roku naći na optuženičkoj klupi zbog utaje poreza, pronevere, podmićivanja i seksualne veze sa maloletnicom.

Izvor: Tanjug, Dojèe vele

Ponedeljak, 28.02.2011.

18:48

Default images

Italijanski premijer i dalje energično poriče da je za bilo šta kriv.

On i dalje energično poriče da je za bilo šta kriv: ''Zašto se ne bojim? Zakleo sam se u život dece i unuka da nijedna od optužbi zbog kojih mi se sudi nije istinita. Zato sam potpuno miran. Ne mogu ni da zamislim da budem osuđen zbog nečega što ne postoji''.

Danas je počelo suđenje za utaju poreza. Berluskoni je optužen da je njegov koncern ''Medijaset'' 90-ih godina zaradio 470 miliona evra prodajom filmskih prava u SAD i taj novac je u Italiju stigao mimo poreznika. Pored Berluskonija, optuženo je još 11 osoba, među njima i predsednik ''Medijaseta'' Medele Konfalonieri.

Kompanija je deo Berluskonijeve medijske imperije ''Fininvest''. Deo ''Fininvesta'' je i firma za proizvodnju filmova i filmska prava ''Medijatrejd'' i zbog nje će se Berluskoni ponovo naći na sudu 5. marta. Ovoga puta optužen je zbog pronevera i utaje poreza.

Šest dana kasnije nastavlja se suđenje povezano sa suđenjem britanskom advokatu Dejvidu Milsu. Berluskoni je optužen da je podmitio advokata 90-ih godina kako bi na suđenjima grupi ''Fininvest'' dao lažne iskaze. Mils je, inače, već osuđen.

Sva ta suđenja bila su tako dugo na ledu zbog zakona koji je Berluskoniju i njegovim ministrima davao neku vrstu imuniteta - oni su mogli da izjave da su zbog državnih poslova prezauzeti i da ne mogu da se pojave na suđenju.

Međutim, u januaru je zakon ukinut i sada sudije, a ne Berluskoni i ministri, odlučuju o tome da li postoje valjani razlozi da se proces odloži. Zahvaljujući tome moguće je nastaviti stara suđenja i početi novo – zbog optužbi za Berluskonijeve seksualne veze sa maloletnom igračicom Rubi, preneo je nemački državni radio "Dojče vele".

To suđenje počinje 6. aprila, a Berluskoni kaže: ''Biću i dalje na čelu vlade i braniću se. Ovog puta direktno ću istupiti i Italijanima ispričati o čemu je reč, ko su te sudije koje se time bave. U novinama, na televiziji i na suđenju nateraću tužitelje da se postide''.

Berluskoni intenzivno radi i na promenama zakona koje bi mu išle u korist - da se predvidi da predmeti brže zastarevaju i da se snimljeni telefonski razgovori ne mogu koristiti kao dokaz.

"Mora biti jasno da je snimcima moguće po volji manipulisati. Izbriše se samo jedna rečenica i dobije se nešto sasvim drugo. Moguće je kompjuterski imitirati glasove, vaditi pojedine reči i zato ni u jednoj civilizovanoj zemlji snimci ne mogu biti dokaz na suđenju", kaže on.

To bi bio udarac pre svega tužiocima u procesu Rubi čije optužbe se zasnivaju na nizu snimljenih razgovora Berluskonija i različitih mladih dama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: