MKS: Preliminarna istraga o Libiji

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda pokrenuo preliminarnu istragu na osnovu koje će, moguće, biti pokrenuta istraga zločina protiv čovečnosti u Libiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

14:39

Default images

"Kancelarija tužioca sada ispituje navode o velikim ili sistematskim napadima na civilnu populaciju", rekao je tužilac Luis Moreno Okampo.

On je na konferenciji za štampu u Hagu rekao da će vrlo brzo, u "roku od nekoliko dana", odlučiti da li će pokrenuti istragu protiv lica koja se smatraju odgovornim za smrt civila.

Savet bezbednosti je u subotu jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj se uvode sankcije protiv libijskog vođe Muamera Gadafija i poziva Međunarodni krivični sud da ispita da li su u Libiji počinjeni zločini od 15. februara, kada su počeli protesti.

U rezoluciji članovi Saveta bezbednosti saopštavaju da smatraju da "sistematski napadi" na civilnu populaciju u Libiji mogu da se podvedu pod zločine protiv čovečnosti.

Nadležnost MSP, prvog stalnog suda za ratne zločine, može da se proširi i na zemlju koja nije potpisnica statuta Suda, kao što je Libija, ako Savet bezbednosti zatraži od Suda da sprovede istragu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: