"Prekid pregovora ako smanje plate"

Prosvetari poručuju da će prekinuti pregovore sa Vladom ukoliko im plate budu smanjene.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.02.2011.

19:00

Default images

Prosvetni sindikati će prekinuti pregovore ako zaposlenima koji su posle 7. februara nastavili štrajk, plate budu smanjene time što bi bile obračunate po učinku.

Mogućnost prekida pregovora najavio je predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović.

"Ako se to obistini, ponovo ćemo potpuno obustavljati nastavu od 9. marta, a postoji mogućnost i da prekinemo sve pregovore", kazao je Živanović agenciji Beta.

Prethodno su tri reprezentativna sindikata koja štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta saopštila da bi odluka o obračunavanju plata po učinku bila protivzakonita, pošto od 7. februara nije ni bilo potpune obustave rada.

Skraćenjem časova štrajkuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti.

Od četiri reprezentativna sindikata, jedino je Sindikat obrazovanja Srbije prekinuo štrajk i prihvatio vladin predlog protokola.

Reprezentativni sindikati prosvetnih radnika danas su o izmenama i dopunama posebnog kolektivnog ugovora razgovarali sa predstavnicima ministarstava prosvete, finansija, rada i socijalne politike.

Prosvetni sindikati trebalo bi da do četvrtka. 3. marta, Ministarstvu prosvete dostave predlog posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, kazao je Živanović.

Pošto bude dostavljen jedinstven predlog, razgovori o usvajanju tog dokumenta trebalo bi da budu nastavljeni 9. marta.

Živanović je podsetio da poseban kolektivni ugovor nema veze sa zahtevima prosvetnih sindikata koji štrajkuju od 28. januara tražeći povećanje zarada, tim dokumentom se regulišu ostala prava iz radnog odnosa, poput prava na godišnji odmor, i problem tehnoloških viškova.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je na današnjem sastanku konstatovano da su reprezentativni sindikati dostavili različite predloge posebnog kolektivnog ugovora i da treba sačiniti jedinstven predlog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: