Telefonom do poskupljenja struje

Beograd -- Vlada Srbije odobrila je danas na telefonskoj sednici korekciju cene struje na 6,3 evrocenta po kilovat-času, koja će stupiti na snagu od 1. aprila.

Izvor: B92
Podeli

Kako je potvrđeno za B92 u Vladi Srbije, poskupljenje se neće odnositi na domaćinstva koja troše do 350 kilovat-časova mesečno.

Prema podacima Elektroprivrede Srbije, oko 40 odsto od ukupnog broja domaćinstava u zemlji spada u ovu grupu potrošača, što je približno oko milion i po domaćinstava.

Premijer Mirko Cvetković skinuo je juče sa dnevnog reda sednice Vlade tačku koja se ticala predloga da struja poskupi od 1. marta i zatražio detaljniju informaciju i procenu uticaja poskupljenja električne energije na inflaciju i cene drugih proizvoda.

Vlada je u odlučivanju o povećanju cene struje vodila računa i o zaštiti interesa građana i privrede, kao i o funkcionisanju EPS-a.

Agencija za energetiku je procenila da struja za domaćinstva u Srbiji može da poskupi maksimalno 13,5 odsto, a nešto više za ostale kategorije potrošača.

Struja u Srbiji poslednji put je poskupela 1. marta 2010. godine, u proseku za 10 odsto.

Po sadašnjoj proceduri, konačnu odluku o promeni cene struje u Srbiji donosi Vlada, na predlog Agencije za energetiku i na zahtev EPS-a, a prema Predlogu novog zakona o energetici odluku o poskupljenju ili pojeftinjenju struje u Srbiji od 2012. godine donosiće Agencija za energetiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu