Podsećanje na hrišćanske korene

Predstavnici najvećih religija u Srbiji sastali su se u Nišu kako bi razgovarali o vrednostima Milanskog edikta, kojim je hrišćanstvo priznato kao religija.

Izvor: B92

Petak, 25.02.2011.

14:51

Default images

Sastanku u Nišu prisustvovali su predstavnici pravoslavne, katoličke, muslimanske i jevrejske veroispovesti u Srbiji.

Međunarodna konferencija "Neprolazna vrednost i trajna aktuelnost Milanskog edikta", jeodržana u Crkvenom domu Eparhije niške u Nišu.

Skup bi, prema najavama organizatora, trebalo da bude i značajan korak ka obeležavanju jubileja, 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta 2013. godine.

Episkop bački Irinej je rekao da je međunarodna konferencija u Nišu ove godine značajna "duhovno i kulturno" jer nas, kako je kazao, sve podseća na hrišćanske korene evropske kulture i civilizacije.

Vladika Irinej rekao je, povodom navoda da bi papa mogao da dođe u Srbiju na proslavu 1.700 godina od usvajanja Milanskog edikta 2013, da spisak zvanica za taj događaj još nije završen.

"To je sve još rano, o tome ne treba uopšte da govorimo, ne postoji nikakva konkretna agenda za centralnu proslavu", rekao je vladika Irinej u Nišu, odgovarajući na pitanje agencije Beta da li je napravljena lista zvanica za proslavu 2013. godine i da li je papi upućen poziv za proslavu.

"Kad bude vreme, govorićemo o tome. To nije uopšte tema za razgovor", rekao je episkop.

Značajan dan za sve verujuće

Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar je ocenio da će sa skupa u Nišu biti poslat apel crkvama, društvu i institucijama da čitava Evropa ponovo zaživi velike ideale hrišćanske kulture, verske slobode, međureligijske slobode i međuekumenskog dijaloga.

Muftija beogradski Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić je ocenio da je usvajanje Milanskog edikta važan događaj za sve verujuće.

"To je jedan od retkih slučajeva u istoriji gde vladar prihvata veru potlačenih, doduše, u tom slučaju je kasnije značilo nešto drugo", rekao je Jusufspahić.

On je kazao da je za muslimane obeležavanje 1.700 godina od Milanskog edikta važna prilika da se predstavnici različitih religija sretnu.

Grad Niš, kao rodno mesto rimskog cara Konstantina, priprema se za obeležavanje jubileja 2013. godine, kada se navršava 1.700 godina od
proglašenja Milanskog edikta, kojim je u Rimskom carstvu legalizovano hrišćanstvo.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej ranije je kazao da će 2013. godina biti prilika za ekumenski dijalog i susret između dve hrišćanske
crkve, a u medijima se pominjala mogućnost da je to prilika da papa poseti Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: