Proveravaju se podaci o Kolubari

Ministarka pravde Snežana Malović kaže da tužilaštvo intenzivno radi na slučaju “Kolubara“. DSS u analizi iznosi svoje viđenje zloupotreba na kopovima.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 24.02.2011.

12:53

Default images

Malovićeva kaže da tužilaštvo intenzivno proverava podatke o poslovanju "Kolubare" i da će taj slučaj biti procesuiran ukoliko se utvrdi da postoje osnovi za to.

Demokratska stranka Srbije istovremeno odbacuje navode o zloupotrebama u “Kolubari“ i tvrdi da je iznajmljivanje mašina za vađenje uglja na kopovima svetska praksa.

Odgovarajući na pitanje poslanika, ministarka pravde Snežana Malović rekla je da navodi u emisiji “Insajder“ na TV B92 predstavljalju flagrantne zloupotrebe u “Kolubari“, ali da je to i ranije bilo poznato državnim organima.

Malovićeva je podsetila da je 2008. pokrenut pretkrivični postupak, navodeći da su prethodno bile odbačene dve prijave o nezakonitostima u poslovanju tog preduzeća.

"Očekujem da naši državni organi izađu sa stavom i da, ukoliko postoji osnovana sumnja, bude pokrenuta istraga, da dođemo svi do istine i preduzmemo sve mere", rekla je ministarka pravde.

Ministar rudarstva Petar Škundrić rekao je da je mnogo ranije nego što je emitovana emisija "Insajder", pokrenuto pitanje racionalnog poslovanja EPS-a, posebno u "Kolubari".

"Kao rezultat zajedničkih napora, danas imamo preko pet puta manju potrošnju i angažovanje spoljne mehanizacije. U 2009, u vreme naftne krize, i 2010. godini imali smo rekordnu proizvodnju uglja u 'Kolubari' i rekordnu proizvodnju struje u veoma nepovoljnim vremenskim prilkama”, rekao je Škundrić.

DSS: Nije bilo zloupotreba

Demokratska stranka Srbije odgovara da je revizorska kuća "Dilojt", koja je proverila poslovanje "Kolubare", pokazala da nije bilo zloupotreba u vreme dok je ta stranka bila na vlasti.

Odgovarajući na pitanje o celodnevnom radu mašina na kopovima "Kolubare", šef ekonomskog tima DSS-a Nenad Popović je rekao da je od 2.034 analizirana dana mehanizacija 39 dana radila bez prekida 24 sata. To je, kako je objasnio, bilo moguće jer su radnici koristili istu mašinu u pet smena.
Nema zloupotreba, kaže Nenad Popoviæ (Tanjug, arhiva)
Popović je istakao da je Ekonomski savet DSS-a u analizi rada "Kolubare" utvrdio da je samo jednog dana mašina radila 25 sati bez prekida i to kad se prelazilo sa letnjeg na zimsko računanje vremena.

Popović kaže da su u upravi kćerke firme "Kolubara-Građevinar" bili i kadrovi drugih stranaka koje su na vlasti i da se u svojoj analizi ta stranka nije bavila detaljima.

Na pitanje kakav je stav te stranke o radu bivšeg direktora "Kolubare" Dragana Tomića, koji je kadar D S S-a, Popović je odgovorio da "ko god krši zakon mora da odgovara" i da u pravljenju analize o "Kolubari" ta stranka nije ulazila u detalje, već govorila o principima rada.

"Sve ostalo je za tužilaštvo", poručio je Popović.

Podsetimo, u najnovijem serijalu "Insajdera", izneti su podaci o zloupotrebama u javnom preduzeću "Kolubara". Na našem sajtu možete pronaći transkripte prvog, drugog, trećeg i četvrtog serijala "Insajder: Prevara veka”.

LDP: Prekinuti sa partijskom podelom fotelja

Raspravu o javim preduzećima, nakon emitovanja prve emisije serijala “Insajder: Prevara veka“, u kojoj su izneti brojni dokazi o malverzacijama u “Kolubari“, pokrenula je Liberalnodemokratska partija.

Poslanik LDP-a Ivan Andrić traži da se prekine praksa partijske podele javnih preduzeća. “Ono što je sporno, Vlada ne bi trebalo da štiti interese stranaka nego građana - interes da bude konkurs na kojem će se izabrati najbolji. Ovako nas ministri ubeđuju da su izabrani najbolji iako niko ko nije član stranke nije imao priliku da se kandiduje za tako nešto“, naveo je Andrić.

Ministar Škundrić, međutim, kaže da se kadrovi u javnim preduzećima zapošljavaju po stručnosti, a ne po partijskoj pripadnosti.

Prema njegovim rečima, ne može neko da startuje hidroelektranu ili termoelektranu ukoliko nije stručnjak.

"Ne možete da optužujete Ćerana (Nebojša, direktor 'Kolubare') da je u to preduzeće došao po partijskoj liniji. On nije direktor zato što je član Demokratske stranke, nego što je dobar inženjer, a usput je i član DS", poručio je Škundrić.

Predstavnici Vlade najavili su da se traži način da se smanje subvencije javnim preduzećima koja godinama posluju sa gubitkom.

Više o ovoj temi čitajte na našoj stranici Biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: