Kalinić traži novo suđenje

Sretko Kalinić podneo zahtev za ponavljanje suđenja za učešće u ubistvu Zorana Đinđića kao i za krivična dela koja je počinio kao pripadnik "zemunskog klana".

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 23.02.2011.

12:14

Default images

Zahtev je podnet Specijalnom sudu u Beogradu, potvrdila je za B92 portparolka tog suda Maja Kovačević.

Kalinić traži ponavljanje postupka jer mu je suđeno u odsustvu, kao i Miloš Simović, koji je to učinio krajem prošle godine. Odluku o ponavljanju suđenja doneće sud narednih dana, objašnjava Maja Kovačević.

“Ukoliko su ispunjeni uslovi, suđenje će biti ponovljeno. S tim što bi se ponovilo u odnosu na njih dvojicu istovremeno. Sud u takvom ponovljenom postupku po pravilu ne ulazi u uloge ostalih osuđenih lica i ne dirajući u pravosnažnost presude, već samo proverava ulogu ovih lica, da li je onakva kakvom je pravosnažnom presudom utvrđeno ili nije”, kaže ona.

Kalinić i Simović će imati pravo u toku suđenja da predlažu dokaze, postavljaju pitanja svedocima i traže eventualno suočenje.

Zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Kalinić i Simović osuđeni su u odsustvu na po 30 godina zatvora, a zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela u procesu protiv "zemunskog klana" osuđeni su na po 40 godina zatvora.

Kalinić je posle više od sedam godina bekstva (od ubistva premijera) 8. juna prošle godine uhapšen u Hrvatskoj, a 25. avgusta izručen Srbiji.

On je bio prvi hrvatski državljanin koji je izručen po Sporazumu o međusobnom izručenju sopstvenih državljana između Srbije i Hrvatske.

Miloš Simović je 10. juna prošle godine uhapšen na graničnom prelazu između Hrvatske i Srbije, dva dana nakon što je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se, kako sumnja tužilaštvo, skrivao godinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: