Libija na ivici građanskog rata?

Libiji preti građanski rat upozorio Gadafijev sin i poručio da će se režim boriti do poslednjeg čoveka, žene i metka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.02.2011.

08:17

Default images

Od početka protesta protiv diktatora Gadafija u Libiji je stradalo 300 do 400 ljudi, javlja Međunarodna federacija za ljudska prava.

Stranci pokušavaju da se evakuišu, a malteški vojni izvori su za AFP izjavili da su na to ostrvo sletela dva libijska borbena aviona i dva civilna helikoptera, u kojima je sedam osoba koje su imigracionoj policiji rekle da su Francuzi.

Ministarstvo spoljnih poslova Malte pokušava da utvrdi zbog čega su ove letelice sletele na aerodrom u ovoj zemlji.

Ministar pravde Libije Mustafa Abdel-Džalil podneo je ostavku u znak protesta zbog prekomerne upotrebe sile protiv nenaoružanih demonstranata.

Nekoliko libijskih zvaničnika i ambasadora je podnelo ostavku iz istih razloga. i dok se protesti šire sa istoka zemlje na sve veće gradove, stižu pretnje vladajuće porodice Gadafi.

Sin libijskog predsednika Seif al-Islam Gadafi je u 40-minutnom obraćanju putem državne televizije, poručio da njegov otac i dalje upravlja zemljom uz podršku vojske i da će se boriti "do poslednjeg čoveka, žene i metka". Gadafijev sin je rekao da će njegov otac izdržati.

"Mi nismo Tunis i Egipat. Muamar Gadafi, naš vođa, vodi bitku za Tripoli i mi smo sa njim. Oružane snage su sa njim. Desetine hiljada njih uputili su se ovde da budu sa njim. Borićemo se do poslednjeg čoveka, do poslednje žene i poslednjeg metka", rekao je on. On je upozorio je demonstrante da reskiraju da izazovu građanski rat u kome će libijsko naftno bogatstvo izgoreti i da će Libija ponovo postati kolonija ako se nastave protesti.

Mlađi Gadafi je u svom govoru priznao da je vojska napravila neke greške tokom protesta zato što vojnici nisu obučeni da se suočavaju sa demonstrantima, ali je rekao da je broj mrtvih preuveličan i naveo da su poginula ukupno 84 čoveka. On je za nerede je optužio islamiste, huligane, medije, pijanice, narkomane i strance, uključujući Egipćane i Tunišane.

Gadafijev sin je najavio da će narednih dana biti pokrenute reforme i opisao to kao "istorijsku nacionalnu inicijativu". Dodao je da su vlasti spremne da ukinu neka ograničenja i da počnu pregovore o ustavu, kao i da promene neke zakone, uključujući zakone koji se odnose na medije i na krivični zakon. Nakon televizijskog nastupa sina šefa libijske države, Gadafijeve pristalice okupile su se na ulicama Tripolija. Oni su se sukobili sa hiljadama anti-vladinih pristalica koji su se već nalazili na Zelenom trgu u prestonici.

Iznad dva kvarta u Tripoliju jasno se vidi dim, gori policijska stanica, a snajperisti su otvarali vatru na okupljene demonstrante. Pobunjenici su ranije napali zgradu državne televizije i radija i zapalili nekoliko zgrada Vlade u Tripoliju.

U Bengaiziju je za sada mirno, jer su prema nepotvrđenim izveštajima, demonstranti preuzeli kontrolu u tom gradu.

Ono što zabrinjava svetsku javnost jesu napadi na strane državljane koji rade u Libiji. Grupa naoružanih ljudi je tako upala na gradilište jedne južnokorejkse građevinske kompanije i povredila trojicu južnokorejaca i 15 radnika iz Bangladeša.

Prema ocenama analitičara, medijska blokada u kojoj je Libija dodatno otežava situaciju i eventualnu pomoć mejdunarodne zajednice. U prekidu su i Internet i međunarodne telefonske linije.

Osude nasilja iz sveta, Gadafi nije pobegao

Na današnjem sastanku u Briselu, povodom situacije na severu Afrike i na bliskom Istoku, ministri spoljnih poslova EU osudli su nasilje i pozvali da se hitno okonča krvoproliće u Libiji.

Na sastanku je šef britanske diplomatije Vilijem Hejg izazvao pometnju budući da je izjavio da postoje naznake da je Moamer Gadafi napustio Libiju i da je na putu ka Venecueli.

To su ubrzo demantovale vlasti i Venecuele i Libije, dok su ostali zvaničnici EU koji su prisustvovali sastanku u Briselu rekli su da su u pitanju samo "glasine bez osnova".

SAD takođe oštro osudile nasilje nad demonstrantima. Stejt department je uputio oštar protest Gadafijevoj vladi zbog upotrebe sile protiv mirnih demonstranata, preneo je Rojters. SAD apeluju na zaposlene u američkoj ambasadi da napuste Libiju i američke državljane da ne putuju u tu zemlju bez preke potrebe.

Libijski ambasador u Indiji Ali al-Esavi podneo je ostavku, u znak protesta zbog akcije snaga bezbednosti protiv demonstranata, i zatražio Gadafijevu smenu, javio je britanski BBC. On je, takođe, optužio libijsku vladu da u obračunu sa demonstrantima koristi strane plaćenike.

Počela evakuacija stranaca

Vlade država članica Evropske unije spremne su na evakuaciju više hiljada svojih državaljana iz Libije.

Portugal je danas poslao vojni avion u Tripoli radi evakuacije svojih državljana, kao i drugih zemalja članica EU.

Istovremeno, portugalski ministar inostranih poslova Luis Amado, koji prisustvuje u Briselu sastanku EU posvećenom Libiji, izjavio je da je spreman još jedan avion, koji je za sada na stend-baju, i koji treba da evakuiše oko 50 portugalskih državljana iz Bengazija.

Turska je poslala dva trajekta za evakuaciju turskih građevinskih radnika, a spremna su i četiri aviona.

Prethodno je Moamer Gadafi preneo turskom premijeru Redžepu Tajipu Erdoanu da se trudi da garantuje sigurnost hiljadama turskih državljana koji rade u Libiji.

"Gadafi je rekao premijeru da oni pružaju svu svoju podršku i pomoć", rekao je turski ministar za spoljnu trgovinu Zafer Čaglajan.

Mnoge zemlje su već upozorile građane da ne putuju u Libiju kao i da odu odande normalnim letovima, a španski ministar spoljnih poslova, Trinidad Himenez, izjavila je da se članice EU pripremaju na evakuaciju svojih državljana.

Što se tiče EU ona nema moć da traži od država članica da evakuišu građane iz neke strane zemlje, ali se ministri mogu dogovoriti o koordinisanoj akciji u nekim slučajevima, prenose agencije.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske saopštilo je da je zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Libiji većina hrvatskih firmi odlučila da evakuiše hrvatske državljane kojih je u toj zemlji oko 500.

Prema podacima Ministarstva, njih oko 380 angažovano je preko hrvatskih firmi oko 50 ih je zaposleno u stranim firmama, dok ostali imaju dvojno državljanstvo.

Od nedelje je spreman avion za evakuaciju koji čeka potrebne dozvole za sletanje u Bengazi ili Tripoli, navodi hrvatsko ministarstvo koje je formiralo krizni štab za pomoć hrvatskim državljanima u Libiji.

Muslimanske vođe Libije pozvale na pobunu

Koalicija libijskih muslimanskih vođa Mreža slobodne uleme Libije izdala je deklaraciju u kojoj poručuje svim muslimanima da je njihova dužnost da se pobune protiv libijskog vođstva.

"Oni su pokazali potpuno arogantnu nekažnjivost i i nastavili su, čak i pojačali, svoje krvave zločine protiv čovečnosti. Tako su pokazali potpuno neverstvo prema vođstvu Boga i njegovog voljenog proroka", navodi se u deklaraciji ove grupe, javio je Rojters.

"Zbog toga oni nisu zaslužili ni poslušnost ni podršku, a pobuna protiv njih, svim mogućim sredstvima, predstavlja božanski ustanovljenu dužnost", ističe ova grupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: