Škundrić: Odgovornost za Kolubaru

Svi koji su umešani u zloupotrebe u Kolubari treba da odgovaraju, poručuje ministar Škundrić. Lazarevac oblepljen plakatima: “Uključi mozak, isključi B92“.

Izvor: B92

Sreda, 02.02.2011.

16:21

Default images

Svi koji su učestvovali u eventualnim zloupotrebama u Kolubari, treba krivično da odgovaraju i da snose sankcije, kaže ministar energetike Petar Škundrić.

Posle emitovanja prve epizode “Insajdera - Prevara veka" o zloupotrebama u basenu Kolubara, u Lazarevcu su se pojavili plakati bez potpisa autora na kojima piše: “Isključi B92, uključi mozak.“

Lazarevac je od srede ujutru oblepljen plakatima na kojima, između ostalog, piše: “Ne milsimo da je kriv samo zato što je član Demokratske stranke Srbije“.

Ne zna se ko je plakate lepio, jer na njima nema imena autora. Iako se ne navodi na koga se tačno misli jasno je da je reč o bivšem direktoru Kolubare Drganu Tomiću, kadru DSS-a.

Prema saznanjima “Insajdera“, za vreme dok je Tomić bio direktor Kolubare u tom preduzeću angažovana je i mašina firme čiji je Tomić većinski vlasnik, a za zakup mehanizacije izdvajane su ogromne svote novca.

Na plakatima piše i “Uključi mozak, isključi B92“. Ekipa B92 razgovarala je sa građanima Lazarevca. Većina nije bila spremna da stane ispred kamere, ali svi ponavljaju da su zloupotrebe objavljene u “Insajderu“ u tom gradu već godinama javna tajna.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić insistira na tome da je trošak za zakup mehanizacije, od kada je on ministar, a na čelu Kolubare novo rukovodstvo, desetostruko manji.

Ministar, međutim, još ne želi da kaže da je u tom basenu bilo zloupotreba i kakvih.

On je naveo da sada menadžment Elektroprivrede Srbije, u čijem okviru posluje Kolubara, treba da utvrdi odogovrnost ako je ima, kao i nadležni organi. "Svako mora da snosi svoj deo ogdornosti", poručuje Škundrić.

Podsetimo “Insajder“ je u prvom delu serijala “Prevara veka“ objavio da se na račune privatnika koji su Kolubari iznajmljivali mašine za poslednjih godina slilo oko 130 miliona evra.

Među onima koji su imaju mašine u Kolubari je, prema informacijama “Insajdera“, i firma u kojoj simboličnih 0,1 odsto ima ćerka jednog od članova Upravnog odbora EPS-a Radosava Savatijevića.

Međutim, upravo Savatijević je u ime te iste firme potpisao dokumenta koja se tiču angažovanja mašina u Kolubari.

U Kolubari, prema saznanjima “Insajdera“, mašinu ima i firma snaje Dragana Markovića Plame.

Markovć je koalicioni partner Socijalističke partije Srbije čiji je Škundrić ministar. Škundrić kaže da nije znao ko u Kolubari ima mašine i da ne veruje da je deo koalicionog sporazuma bilo poslovanje pojedinaca u Kolubari.

Predstavnici EPS-a nisu želelli da odgovaraju na pitanja novinara iako je i interna kontrola tog preduzeća pokazala da je bilo neopravdanog trošenja mnogo više sredstava nego što je to bilo planirano u periodu od 2004-2009.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: