Kontrola EPS-a potvrđuje "Insajder"

Interna kontrola EPS-a utvrdila da je u periodu od 2004. do 2008. u basenu Kolubara rukovodstvo nesavesno poslovalo u vezi sa zakupom privatne mehanizacije.

Izvor: B92

Utorak, 01.02.2011.

16:33

Default images

Izveštaj interne kontrole u ponedeljak posle podne usvojio je Upravni odbor Elektroprivrede Srbije i on praktično potvrđuje navode "Insajdera".

Podsetimo, "Insajder" je objavio da se iz Kolubare na račune povlašćenih privatnika slilo oko 130 miliona evra u poslednjih osam godina.

U izveštaju interne kontrole EPS-a navodi se da su ti troškovi iznad planiranih, bez dokaza o opravdanosti tolikog trošenja novca.

Ekipa emisije "Insajder" po Zakonu o dostupnosti informacija, došla je do izveštaja komisije za internu kontrolu EPS-a o poslovanju svih 11 privrednih društava EPS-a, među kojima je i basen Kolubara. U tom izveštaju su potvrđeni navodi koji su objavljeni u prvoj epizodi serijala "Prevara veka".

Stručni tim EPS-a je tako potvrdio da u izveštajima o angažovanju privatnih mašina, na osnovu kojih je Kolubara plaćala, ne postoje precizni podaci i dokazi o tome šta su i koliko te mašine radile. Interna kontrola zaklučuje da poslovanje Kolubare u vezi sa zakupom privatnih mašina karakteriše neracionalno trošenje novca i nesavesno poslovanje u periodu od 2004. do 2008. godine. U izveštaju interne kontrole potvrđeni su i navodi "Insajdera" da su troškovi za zakup privatne mehanizacije upravo u to vreme povećani za čak deset puta, kao i da su planirani troškovi drastično probijeni bez opravdanja:

Stručni tim ukazuje na nepravilnosti i propuste kod ovih ugovora o zakupu, utvrđenih na osnovu prezentovane dokumentacije, koji se odnose na prebačaj finansijskih rashoda u odnosu na planirane, bez dokaza o potrebama za dodatnim zakupom.

Predstavnik EPS-a zadužen za odnose sa javnošću Momčilo Cebalović kaže za B92 da odgovornost za ovakve neopravdane troškove snose direktori privrednih društava u EPS-u.

"Ono što je činjenica to je da je svako privredno društvo samostalni pravni subjekt, da svaki direktor privrednog društva odgovara za zakonitost u poslovanju u tom privrednom društvu i to je to", kaže Cebalović.

Podsetimo da je "Insajder" takođe objavio da sve planove i završne izveštaje usvaja upravo i EPS, čiji je Kolubara deo. Takođe, svaki gubitak koji napravi jedno od privrednih društava u EPS-u na kraju ulazi i u ukupan gubitak ovog javnog preduzeća.

Zanimljivo je da se u izveštaju interne kontrole, koju je formirao upravo aktuelni direktor EPS-a, ne navode nazivi privatnih preduzeća angažovanih u državnom preduzeću Kolubara. U izveštaju interne kontrole EPS-a navodi se i da je uvid u kompletnu dokumentaciju o iznajmljivanju privatnih mašina Kolubari imala i policija, ali da sam stručni tim EPS-a nema saznanja o tome kakvi su rezultati istrage policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: