Kontrola EPS-a potvrđuje "Insajder"

Beograd -- Interna kontrola EPS-a utvrdila da je u periodu od 2004. do 2008. u basenu Kolubara rukovodstvo nesavesno poslovalo u vezi sa zakupom privatne mehanizacije.

Izvor: B92
Podeli

Izveštaj interne kontrole u ponedeljak posle podne usvojio je Upravni odbor Elektroprivrede Srbije i on praktično potvrđuje navode "Insajdera".

Podsetimo, "Insajder" je objavio da se iz Kolubare na račune povlašćenih privatnika slilo oko 130 miliona evra u poslednjih osam godina.

U izveštaju interne kontrole EPS-a navodi se da su ti troškovi iznad planiranih, bez dokaza o opravdanosti tolikog trošenja novca.

Ekipa emisije "Insajder" po Zakonu o dostupnosti informacija, došla je do izveštaja komisije za internu kontrolu EPS-a o poslovanju svih 11 privrednih društava EPS-a, među kojima je i basen Kolubara. U tom izveštaju su potvrđeni navodi koji su objavljeni u prvoj epizodi serijala "Prevara veka".

Stručni tim EPS-a je tako potvrdio da u izveštajima o angažovanju privatnih mašina, na osnovu kojih je Kolubara plaćala, ne postoje precizni podaci i dokazi o tome šta su i koliko te mašine radile. Interna kontrola zaklučuje da poslovanje Kolubare u vezi sa zakupom privatnih mašina karakteriše neracionalno trošenje novca i nesavesno poslovanje u periodu od 2004. do 2008. godine.

Ovde možete pročitati transkript i pogledati snimak prvog dela novog serijala Insajdera "Prevara veka", koji otkriva zloupotrebe i imena onih koji su zarađivali na štetu rudarskog basena Kolubara.

U izveštaju interne kontrole potvrđeni su i navodi "Insajdera" da su troškovi za zakup privatne mehanizacije upravo u to vreme povećani za čak deset puta, kao i da su planirani troškovi drastično probijeni bez opravdanja:

Stručni tim ukazuje na nepravilnosti i propuste kod ovih ugovora o zakupu, utvrđenih na osnovu prezentovane dokumentacije, koji se odnose na prebačaj finansijskih rashoda u odnosu na planirane, bez dokaza o potrebama za dodatnim zakupom.

Predstavnik EPS-a zadužen za odnose sa javnošću Momčilo Cebalović kaže za B92 da odgovornost za ovakve neopravdane troškove snose direktori privrednih društava u EPS-u.

"Ono što je činjenica to je da je svako privredno društvo samostalni pravni subjekt, da svaki direktor privrednog društva odgovara za zakonitost u poslovanju u tom privrednom društvu i to je to", kaže Cebalović.

Podsetimo da je "Insajder" takođe objavio da sve planove i završne izveštaje usvaja upravo i EPS, čiji je Kolubara deo. Takođe, svaki gubitak koji napravi jedno od privrednih društava u EPS-u na kraju ulazi i u ukupan gubitak ovog javnog preduzeća.

Zanimljivo je da se u izveštaju interne kontrole, koju je formirao upravo aktuelni direktor EPS-a, ne navode nazivi privatnih preduzeća angažovanih u državnom preduzeću Kolubara. U izveštaju interne kontrole EPS-a navodi se i da je uvid u kompletnu dokumentaciju o iznajmljivanju privatnih mašina Kolubari imala i policija, ali da sam stručni tim EPS-a nema saznanja o tome kakvi su rezultati istrage policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu