SNS i NS: Protesti do ispunjenja

Skup u subotu bez incidenata, a ako se u roku od dva meseca ne raspišu vanredni izbori, naprednjaci će intenzivirati proteste, kaže lider SNS Tomislav Nikolić.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 01.02.2011.

10:13

Default images

Predsednik NS Velimir Ilić se saglasio sa Nikolićem da opozicija treba da protestuje do ispunjenja zahteva.

"Rok je dva meseca da se raspišu vanredni parlamentarni izbori, ne budu li raspisali, ponovićemo skup sa kojeg nema razlaza dok Vlada Srbije to ne učini. Hermetički ćemo da zatvorimo Beograd i Srbiju", rekao je Ilić.

Ilić je rekao da Vlada Srbije nema rešenja za nagomilane probleme u državi i da stoga za nju "više nema čekanja".

"Jednostavno nema više popuštanja, vlada mora da raspiše izbore", kategoričan je Ilić.

Nikolić je izjavio da će, ukoliko Vlada Srbije u roku od dva meseca ne ispuni zahteve Srpske napredne stranke, među kojima je najvažniji raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, naprednjaci otpočeti proteste do ispunjenja tih zahteva.

"Ako dođe do sledećeg mitinga mi mislimo da pozovemo građane Srbije da se sa njega ne razilazimo, da sednemo i čekamo da vidimo da li će u vladi biti dobre pameti. Imaju dva meseca da donesu takvu pametnu i mudru odluku. Ako je oni ne donesu, mi ćemo je doneti na taj način što ćemo mirnim protestom jednostavno da zaustavimo ceo Beograd", rekao je on.

Pored raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, naprednjaci od vlasti traže i da bude zaustavljen proces prodaje "Telekoma Srbije", otkrivanje i kažnjavanje odgovornih za smrt Ranka Panića na protestu SRS pre nešto više od dve godine, da budu otkriveni odgovorni za izbornu krađu na lokalnim izborima u Boru, kao i promenu uređivačke politike RTS i Studija B. Te zahteve će naprednjaci ponoviti na mitingu u centru Beograda 5. februara.

SNS: Neće biti incidenata

Tomislav Nikoliæ (Beta)
Lider SNS je izjavio je da su sa policijom dogovoreni skoro svi detalji oko osiguranja bezbednosti mitinga naprednjaka, zakazanog za 5. februar. Nikolić očekuje da na mitingu bude najmanje 70.000 građana.

"Imali smo juče razgovore u policiji. Skoro da smo sve detalje dogovorili i oko osiguranja bezbednosti celog Beograda, ali i svakog građanina, kao i da sprečimo svakog ko dođe da od mitinga napravi nešto što mi nećemo", rekao je Nikolić posle sastanka sa šefom misije OEBS u Srbiji Dimitriosom Kipreosom.

Nikolić je naveo da će, pored policije, miting obezbeđivati i hiljadu članova SNS, koji će biti vidno označeni.

"Ni kiša neće pasti tog dana, a kamoli neki sukob", rekao je lider SNS.

Nikolić je pozvao sve građane koji žele promene da dođu na miting, na kojem će, kako je rekao, SNS sa partnerima izneti zahteve od kojih neće odustati.

SNS: Železnica otkazala zakup voza iz Novog Sada

U međuvremenu, Srpska napredna stranka je saopštila da su im Železnice Srbije otkazale već plaćeni zakup voza koji je trebalo u subotu da preveze njihove pristalice iz Novog Sada u Beograd.

Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS, kaže da im je rečeno da voz ne može da saobraća zbog niskih temperatura.

U Železnicama Srbije kažu da su zbog hladnog vremena neki vagoni morali da budu isključeni iz saobraćaja, tako da nisu u mogućnosti da naprednjacima iznajme voz. Ukoliko bi ispunili taj ugovor, bio bi ugrožen redovan saobraćaj, navode u ŽTP. Naprednjacima će, kažu, biti vraćen novac.

"Vlast sprema provokacije"

Lider NS Velimir Ilić kaže da ima "informaciju da će vlast pokušati da ponovi scenario provokacija koje su se odigrale na mitingu jula 2008." na mitingu 5. februara.

Ilić je ocenio da će miting SNS i NS biti miran protest nezadovoljnih i prevarenih građana, na kom će biti zatraženo raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora kao odgovor na apatiju u koju je zapala Srbija.

On očekuje da će u protestu ispred Doma Narodne skupštine učestvovati oko 100.000 građana, "ukoliko autobusi iz unutrašnjosti ne budu zaustavljeni na ulazu u Beograd".

Ilić je rekao da je uobičajena praksa "ove vladajuće koalicije da napravi neki incident i da za to optuži opoziciju", i dodao da će učesnici skupa učiniti sve da do toga ne dođe.

"Imam informaciju da će ova vlast pokušati da ponovi scenario provokacija, koje su se odigrale na mitingu jula 2008, kada je usred glavnog grada ubijen Ranko Panić", rekao je on za "Danas".

Ilić je rekao da je miting zakazan za 5. februar samo prva faza protesta, a da bi druga faza bilo okupljanje građana i opozicije koje bi trajalo da raspisivanja izbora, odnosno ispunjenja zahteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: