"U Egiptu moguć iranski scenario"

Tel Aviv -- Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da bi ono što se desilo u Iranu moglo da se desi i u Egiptu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Rekao je da se plaši da bi ta zemlja mogla da se nađe pod radikalnim islamskim režimom.

Netanijahu je posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Jerusalimu rekao da događaje u Egiptu prati "budno i sa zabrinutošću".

Merkelova, koja je danas po podne doputovala u Izrael, izrazila je nadu, na konferenciji za novinare, da će mirovni sporazum između Izraela i Egipta preživeti promene koje se dešavaju.

Ona je je nešto ranije ocenila da je posebno važno pokrenuti napred mirovni proces između Izraela i Palestinaca i zbog nereda u Egiptu.

Netanijahu i Merkelova su veliki deo razgovora posvetili događajima u toj susednoj arapskoj zemlji, prvoj koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom još 1979. godine.

Nemačka kancelarka, koja je u Izrael doputovala na čelu delegacije od osam ministara radi zajedničkog sastanka dveju vlada, pozvala je Netanijahua da zaustavi izgradnju u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, ocenivši da to nanosi štetu mirovnom procesu.

Visoki zvaničnici u kabinetu Merkelove najavili su nedavno na brifinzima iza zatvorenih vrata da će kancelarka biti oštra prema Netanijahuu i da će sastanak s njim iskoristiti da mu kaže da je odgovoran za obnovu mirovnog procesa sa Palestincima.

Netanijahu je, međutim, odgovorio da naselja nisu prepreka za mir i da je Izrael "ostrvo stabilnosti u regionu". On je iskoristio priliku da pozove Palestince na momentalan povratak pregovaračkom stolu.

Nemački ministri su, u međuvremenu, održali bilateralne konsultacije sa izraelskim kolegama pre zajedničkog sastanka vlada, koji se inače skoro redovno održavaju.

Jedan od sporazuma koji je već potpisan je pismo o namerama da se pojača bilateralna saradnja između Izraela i Nemačke u pomaganju zemljama u razvoju.

Izraelski premijer je pred dolazak nemačke kancelarke naglasio da Izrael i Nemačka imaju mnoge zajedničke interese - ekonomske, bezbednosne i diplomatske i da vidi tu zemlju kao centralnu tačku u odnosima s Evropom, kao jednu od najvažnijih na tom kontinentu i "sigurno najvažniju zemlju za Izrael".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu