"U Egiptu moguć iranski scenario"

Tel Aviv -- Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da bi ono što se desilo u Iranu moglo da se desi i u Egiptu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Rekao je da se plaši da bi ta zemlja mogla da se nađe pod radikalnim islamskim režimom.

Netanijahu je posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Jerusalimu rekao da događaje u Egiptu prati "budno i sa zabrinutošću".

Merkelova, koja je danas po podne doputovala u Izrael, izrazila je nadu, na konferenciji za novinare, da će mirovni sporazum između Izraela i Egipta preživeti promene koje se dešavaju.

Ona je je nešto ranije ocenila da je posebno važno pokrenuti napred mirovni proces između Izraela i Palestinaca i zbog nereda u Egiptu.

Netanijahu i Merkelova su veliki deo razgovora posvetili događajima u toj susednoj arapskoj zemlji, prvoj koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom još 1979. godine.

Nemačka kancelarka, koja je u Izrael doputovala na čelu delegacije od osam ministara radi zajedničkog sastanka dveju vlada, pozvala je Netanijahua da zaustavi izgradnju u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, ocenivši da to nanosi štetu mirovnom procesu.

Visoki zvaničnici u kabinetu Merkelove najavili su nedavno na brifinzima iza zatvorenih vrata da će kancelarka biti oštra prema Netanijahuu i da će sastanak s njim iskoristiti da mu kaže da je odgovoran za obnovu mirovnog procesa sa Palestincima.

Netanijahu je, međutim, odgovorio da naselja nisu prepreka za mir i da je Izrael "ostrvo stabilnosti u regionu". On je iskoristio priliku da pozove Palestince na momentalan povratak pregovaračkom stolu.

Nemački ministri su, u međuvremenu, održali bilateralne konsultacije sa izraelskim kolegama pre zajedničkog sastanka vlada, koji se inače skoro redovno održavaju.

Jedan od sporazuma koji je već potpisan je pismo o namerama da se pojača bilateralna saradnja između Izraela i Nemačke u pomaganju zemljama u razvoju.

Izraelski premijer je pred dolazak nemačke kancelarke naglasio da Izrael i Nemačka imaju mnoge zajedničke interese - ekonomske, bezbednosne i diplomatske i da vidi tu zemlju kao centralnu tačku u odnosima s Evropom, kao jednu od najvažnijih na tom kontinentu i "sigurno najvažniju zemlju za Izrael".

Svet

Piter Egner umro u 89. godini

Sijetl -- Piter Egner, osumnjičen da je kao pripadnik nacističkih snaga u Drugom svetskom ratu u Srbiji učestvovao u ubistvu 17.000 ljudi, umro je u 89. godini života.

Svet ponedeljak 31.01. 22:02 Komentara: 16

Egipat: Sedmi dan nemira

Kairo, Zagreb -- Organizatori masovnih protesta u Egiptu najavili su protestnu šetnju i generalni štrajk. Egipatske vlasti, s druge strane, naredile su policiji da povrati red.

Svet ponedeljak 31.01. 18:17 Komentara: 9

Egipat: Bez povratka na staro

Beograd -- Situacija u Egiptu je posle sedmodnevih protesta takva da nema poteza vlasti koji bi mogao situaciju vratiti na početak, ocenio je novinar Borivoje Erdeljan.

Svet ponedeljak 31.01. 11:46 Komentara: 5

Asanž: Imamo "bek ap" plan

London -- Osnivač portala “Vikiliks“ Džulijan Asanž izjavio da postoji plan za emitovanje američkih diplomatskih depeša i u slučaju da njegov sajt bude zatvoren.

Svet ponedeljak 31.01. 11:38 Komentara: 5

SAD: Irak možda neće moći sam

Bagdad -- SAD upozoravaju u novom izveštaju da bez dodatne pomoći iračke snage bezbednosti možda neće moći da, po odlasku američkih trupa, zaštite naciju od pobunjenika.

Svet nedelja 30.01. 23:54 Komentara: 15
strana 1 od 171 idi na stranu