Egipat: Sedmi dan nemira

Organizatori masovnih protesta u Egiptu najavili su protestnu šetnju i generalni štrajk. Egipatske vlasti, s druge strane, naredile su policiji da povrati red.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.01.2011.

02:50

Default images

Nemiri u Egiptu tako ulaze u sedmi dan.

"Odlučili smo da sutra organizujemo protestnu šetnju u kojoj će učestvovati milion ljudi", rekao je agenciji Frans pres jedan od organizatora protesta Eid Mohamad i dodao da će uskoro početi i generalni štrajk.

Poziv na štrajk prvi su uputili radnici u Suecu, u kome se, sem u Kairu i Aleksandriji, održavaju najveće demonstracije od početka protesta u Egiptu i gde je uveden policijski čas.

"Pridružićemo se radnicima u Suecu i počećemo s generalnim štrajkom koji će trajati dok svi naši zahtevi ne budu ispunjeni", rekao je Frans presu jedan od organizatora protesta Mohamed Vaked.

S druge strane, egipatski predsednik Hosni Mubarak poručio je u pismu premijeru Ahmedu Šafiku da očekuje da će nova egipatska vlada zadržati subvencije, kontrolisati inflaciju i obezbediti nova radna mesta, izvestila je državna televizija. Mubarak, međutim, u tom pismu nije ni pomenuo nerede u Egiptu.

Podsetimo, Mubarak je pre dva dana raspustio vladu i ovlastio bivšeg komandanta vazduhoplovnih snaga Šafika da sastavi kabinet.

Istovremeno, više evropskih zemalja pozvalo je svoje državljane da napuste Egipat, a oko 120 državljana Srbije bi to trebalo da učini tokom dana. O tome možete čitati u posebnim vestima.

"Aerodrom kao izbeglički logor"

Međunarodni aerodrom u Kairu je prizor haosa i konfuzije, gde se slivaju hiljade stranaca koji pokušavaju da napuste zemlju koju potresaju višednevni nemiri i gde mnoge zemlje šalju čarter avione da evakuišu svoje građane, prenose agencije.

Neki su opisali aerodrom kao veliki izbeglički logor na mermeru.

Putnici već istanjenih nerava upadaju u svađe, a neki čak i u tuče.

Do podneva stiglo je obaveštenje kojim se upućuju grupe putnika iz Danske, Nemačke, Kine, Britanije i Kanade da su njihove vlade poslale avione da ih evakuišu, što je izazvalo navalu na izlaze aerodroma.

Zvaničnici su saopštili da mnoge zemlje nastoje da evakuišu svoje građane, Turska je poslala četiri aviona i vratila 1.444 svoja građanina u poslednja dva dana, Izrael i Rusija po dva aviona, a Češka jedan.

Ti avioni pomogli su da se malo raščišti gužva na aerodromu u Kairu, ali samo nakratko, pošto stranci i Egipćani koji žele da odu stalno pristižu.

Avione su poslali Saudijska Arabija, Libija, Liban, Indija, Grčka, Kanada, Irak i Azerbejdžan. Australija će iznajmiti specijalni avion za evakuaciju svojih građana do neke prestonice u Evropi.

Letovi egipatske kompanije Egipt-er bili su privremeno prekinuti jer osoblje zbog protesta nije moglo da stigne na aerodrom, ali su sada nastavljeni.

Dok se oko polovine Hrvata koji stalno boravke u Egiptu nastoji evakuisati zbog nereda u toj zemlji, deo hrvatskih turista koji tamo borave u agencijskim aranžmanima odbija da se vrati u Hrvatsku.

Konačan popis Hrvata koji traže evakuaciju iz Egipta još nije završen jer su neki u nedoumici oko odlaska, pre svega poslovni ljudi i oni koji su vezani brakom.

Turisti iz Hrvatske, njih oko 60, koji se nalaze u Šarm el Šejku, na krstarenju Nilom ili na drugim lokacijama na kojima nema nemira, odbili su ponuđenu evakuaciju, uz objašnjenje da se ne osećaju ugroženo.

Vlasti naredile policiji da izađe na ulice

Egipatske vlasti naredile su u nedelju uveče policiji da ponovo izađe na ulice, kako bi povratile "red i bezbednost" posle brojnih pljački širom Egipta.

Naredbu je izdao odlazeći ministar unutrašnjih poslova Habib el Adli, posle odluke o povlačenju u petak, što je izazvalo haos, pljačke i bekstva iz zatvora. Državna agencija Mena javila je da se policijske patrole raspoređuju u čitavoj zemlji, koordinišući se sa vojnim snagama.

Osim povratka policije na ulice, vlasti su donele odluku i o produženju trajanja policijskog časa u tri najveća grada za jedan sat, počevši od ponedeljka.

Policijski čas u Kairu, Aleksandriji i Suecu počeće u 15 umesto u 16 časova, i trajaće do osam časova ujutro, prenela je televizija, precizirajući da je odluku doneo "vojni guverner", odnosno predsednik Hosni Mubarak, čiji odlazak sa funkcije i zahtevaju demonstranti.

El Baradej: Egipat pred novom erom

El Baradej (arhiva)
Prethodno, opozicija se saglasila da pregovore s režimom vodi nekadašnji šef Međunarodne atomske agencije, nobelovac Mohamed el Baradej.

On se u nedelju uveče prvi put pridružio demonstrantima na Trgu Tahrir u centru Kaira, gde im je poručio da pobuna protiv vlasti predsednika Hosnija Mubaraka "ne može biti zaustavljena", kao i da je Egipat na "početku nove ere".

On je pozvao na strpljenje demonstrante koji su, zahtevajući ostavku predsednika Hosnija Mubaraka, uzvikivali: "Žrtvovaćemo našu dušu i našu krv za domovinu" i "narod želi pad predsednika".

"Pozivam vas da budete strpljivi, promena stiže. Na dobrom smo putu, naša snaga je u našem broju", poručio je on.

"Irački scenario"

Spoljnopolitički komentator lista “Politika” Boško Jakšić koji se nalazi u Kairu, kaže za B92 da je za sada najjači utisak ostavio govor El Baradeja pred demonstrantima i činjenica da mu je ukinut kućni pritvor.

Jakšić smatra da je režim, posle promene vlade, primoran da pravi ustupke. “Još jedan od takvih ustupaka je najava da će se ispitati legalnost parlamentarnih izbora prošlog novembra, za koje može da se kaže da su bili šarada”, kaže on i dodaje da Egipćanima, međutim, to neće biti dovoljno.

Prema Jakšićevim rečima, šanse da se obori Mubarak, koji već 30 godina upravlja Egiptom, zavise od zapada, a najviše od Amerike.

“Opozicija nije nešto posebno bolja od vlasti. Nema jasne lidere, nije dovoljno organizovana. Baradej je očigledno favorit Amerike i ukoliko bi on zauzeo, a očigledno je da se to radi, neku komandnu poziciju u opoziciji, onda bi čitava stvar mogla da podseća na Irak, kada su posle svrgavanja Sadama Huseina dovedeni političari iz emigracije, koji nisu imali iskustva i nije mogla da se napravi funkcionalna država”, zaključuje on.

Izrael za Mubaraka

Izrael je tokom vikenda pozvao SAD i više evropskih zemalja da ne kritikuju egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka kako bi se sačuvala stabilnost u regionu, piše danas izraelska štampa.

Jevrejska država smatra da je u interesu Zapada očuvanje stabilnosti egipatskog režima.

Izraelski zvaničnici na osnovu instrukcije predsednika vlade Benjamina Netanijahua ne komentarišu događaje u Egiptu, a u subotu uveče Ministarstvo spoljnih poslova je dalo direktivu ključnim izraelskim ambasadama u SAD, Kanadi, Kini, Rusiji i nekoliko evropskih zemalja.

Ambasadorima je navodno rečeno da zemljama domaćinima naglase važnost stabilnosti Egipta nakon izjava u zapadnim prestonicama kojima se sugeriše da SAD i EU podržavaju smenu Mubaraka, kako piše izraelski list "Haarec".

Gaza - Posledice egipatskih nemira

I Izrael i Egipat su ograničili pristup Gazi nakon što su sredinom 2007. godine hamasovci silom preuzeli kontrolu od snaga lojalnih palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu, vođi Fataha.

Granica između Egipta i Gaze duga je 15 kilometara, a ispod nje je stotine tunela kroz koje se krijumčari roba i oružje, tako da je to postao glavni kanal snabdevanja za 1,5 miliona Palestinaca, koliko ih tamo živi.

Od početka nereda u Egiptu pojas Gaze je izolovaniji, navodi AP. Prolaz za putnike između Gaze i Egipta koji je delimično otvoren pre nekoliko meseci u nedelju je zatvoren do daljeg.

U poslednjih nekoliko dana ometan je dotok robe iz Egipta, uključujući jeftino gorivo.

I dok su odnosi Hamasa s Mubarakovom vladom bili zategnuti, za Abasa je Egipat pod njegovom kontrolom bio glavni patron otkako je 2005. godine postao predsednik.

Abasu je bila potrebna Mubarakova podrška za svaku veliku odluku, uključujući i pregovore s Izraelom.

Zato su na Zapadnoj obali u znak podrške Mubaraku Abasove bezbednosne snage u nedelju brzo rasterale mali miting solidarnosti s egipatskim demonstrantima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: