Švajcarci i NATO znali za zločine?

NATO, ali i švajcarske institucije imale su saznanja o kriminalnim spletkama i zločinima kosovskog političkog vođstva, piše list "Noje ciriher cajtung".

Izvor: B92

Nedelja, 30.01.2011.

20:32

Default images

U članku "Najopasniji čovek Kosova sa švajcarskom prošlošću“ navodi se da će se spoljnopolitički odbori u Švajcarskoj na idućim sednicama baviti politikom prema Kosovu.

"Glavno pitanje, koje sebi i ostale države moraju da postave je: Da li se na Balkanu u ime stabilnosti previše gledalo kroz prste?", piše list.

"Nakon izveštaja Dika Martija, najkasnije nakon otkrića Gardijana u utorak je jasno: nije da niko nije znao ništa. Pogotovo ne institucije u Švajcarskoj, odakle je OVK devedesetih godina upravljana i potpomagana“, navodi "Noje ciriher cajtung".

Prao novac, trgovao oružjem, drogom i ženama...

Osvrćući se na tajni dokument NATO-a iz 2004. godine, list piše da se u tom dokumentu za Džavita Halitija, koji je 1986. pobegao u Cirih, navodi da je prao novac, trgovao oružjem, drogom i ženama.

"U dokumentu se na dugoj listi nabrajaju osobe, čija je ubistva naredio Haliti. Takođe je, navodi se, sarađivao sa srpskom tajnom službom, kako bi likvidirao kosovsko-albanske konkurente. Trgovina organima se nigde ne spominje.

Za razliku od Dika Martija, istražitelji KFOR-a su tada bili manje zainteresovani za događaje za vreme rata. Agenti su kao zabrinjavajuće ocenili da je Haliti za vreme svojih studija psihologije u Cirihu poslovao s jednom kompanijom koju su kontrolisali džihadisti.

Osim toga, navodi se, neguje kontakt s albanskom mafijom i zalaže se za Veliku Albaniju (noćnu moru stratega NATO-a zaduženih za Balkan). Izveštaj NATO-a opisuje odnos između Tačija i Halitija kao simbiozu, koja obojicu održava na vlasti i na životu. Navodi se da je Haliti premoćan da bi ga Tači napustio, a da je Haliti previše upleten u svet kriminala da bi mogao napredovati na višu političku poziciju.

Očito su švajcarske vlasti nakon rata na Kosovu imale potpuni pristup materijalu NATO službi. Tvrditi sada da se nije znalo o prošlosti kosovskih vođa ili da se pogrešno procenjivalo, sa svakim NATO dokumentom postaje sve manje verodostojno“, komentariše "Noje ciriher cajtung".

Srbima odavao Rugovu

Nedavno je i ugledni francuski "Mond" pisao o Halitiju. Otkriveno je da je nadimak ovog kriminalca – Zeka.

U teksut pod nazivom "Drugo lice Kosova“, "Mond" je naveo da se obaveštajna služba Kfora ozbiljno bavila Džavitom Halitijem koji je bio predmet jedne od njihovih istraga, kao bivši osnivač OVK i visoki zvaničnik Demokratske partije Kosova, Hašima Tačija.

Međutim, u izveštaju Kfora navodi se da je Haliti bio povezan i sa srpskim obaveštajnim službama kojima je, tokom sukoba 1998-1999. godine, davao informacije o oružju rivalske oružane formacije FARK-a koja je bila pod patronatom Ibrahima Rugove.

"Povezuju ga sa zastrašivanjima članova LDK-a preko Obaveštajne službe Kosova. Priča se da je multimilioner. Finansirao je Fond ‘Domovina zove’. Povezan s prostitucijom, krijumčarenjem oružja, droge i nafte. Povezan je sa Fatosom Nanom. Finansijski je podržao Hašima Tačija i bavi se finansijama PDK-a“, navodi francuski list.

Timerman: Kriminalci vode Kosovo

Frans Timermans, bivši holandski državni sekretar za evropska pitanja, upozorio je Amerikance još 2007. godine da Kosovo vode ljudi koji žive od kriminala, navodi se u depeši iz Haga koju je objavio Vikiliks, a preneo Balkan insajt.

Kosovo vode kriminalci, rekao je tadašnji holandski državni sekretar za evropska pitanja Frans Timermans u razgovoru sa američkim diplomatama navodeći, takođe, da EU nikada neće postići konsenzus oko pitanja Kosova.

Holandski ministar je ova zapažanja izneo Amerikancima u vreme održavanja izbora na Kosovu i svega nekoliko meseci pre nego što je parlament u Prištini proglasio nezavisnost 2008. godine.

"On (Timermans) je takođe izrazio ozbiljnu sumnju da će EU ikada postići konsenzus oko Kosova", navodi se u dokumentu. "Timermans je primetio da Rusija pravi haos na Balkanu, kao i da će Kosovo biti jedna zamršena priča".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: