Aco Tomić pušten nakon saslušanja

Bivši načelnik Uprave bezbednosti Vojske Jugoslavije Aco Tomić pušten je, nakon što je kao osumnjičeni za skrivanje Ratka Mladića, saslušan u policiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.01.2011.

14:53

Default images

Ispitivanje Tomića po nalogu tužilaštva za ratne zločine, trajalo je pet sati.

Prema nezvaničnim saznanjima B92, Tomić je negirao da ima bilo kakve veze sa skrivanjem Mladića, a na više pitanja odgovarao je da se ne seća.

Postupak protiv Ace Tomića je pretkrivični, a posle analize Tužilaštvo će odlučiti ima li osnova da protiv njega bude pokrenuta istraga.

Penzionizani General Aco Tomić saslušan je u policiji zbog sumnje da je pomagao u skrivanju Ratka Mladića.

Jedno od pitanja koje mu je postavljeno je, kako kaže njegov advokat Goran Petronijević, i to da li se najtraženiji haški begunac skrivao u vojnim objektima.

Petronijević nije želeo da kaže šta je bio Tomićev odogovor, ali je naveo da se njegov klijent sumnjiči za skrivanje Mladića od 2000. do početka 2003. godine, zbog čega će odbrana insistirati na zastarelosti dela.

U Tužilaštvu za ratne zločine kažu da je postupak protiv Aca Tomića pretkrivični, te da će Tužilaštvo tek videti ima li elemenata da se protiv njega otvori istraga.

„Ubuduće ćemo veoma precizno raditi predmete jatake, ne zato što do sada to nismo činili, nego prosto što je energija bila usmerena ka hvatanju haških begunaca, što će biti i na dalje naš prvi cilj. Međutim, veoma je važno poslati jasnu poruku da prosto se ne isplati čuvati haške begunce“, rekao je zamenik specijalnog tužioca za ratne zločine, Bruno Vekarić.

Tužilaštvo je još pre 5 godina sumnjalo da su Aco Tomić i bivši načelnik Generalštaba Nebojša Pavković, krili Mladića u vojnim objektima.

Tužilaštvo je sumnjalo da su u februaru 2002. iz obejkta Stragari Pavković i Tomić osigurali prelazak Maldića u objekat Cer kod Valjeva.

Zahvaljujući toj pomoći, Mladić je nesmetano živeo u najčuvanijim vojnim objektima na teritoriji Srbije sve do juna 2002. Ovom istragom bavila se ekipa emisije "Reakcija".

Tako se načelnik Generalštaba Pavković sumnjiči da je omogućio da Mladić i njegovo obezbeđenje koriste nekoliko najčuvanijih objekata.

Mladiću je omogućeno da, uz pomoć Vojske, neometano napusti te objekte. Tužilaštvo sumnja da je Aco Tomić lično naložio da se Mladiću omogući skrivanje.

„Tako što je lično uputio pukovnika Nikolić Srboljuba u objekat „Stragari“ na korišćenje motornih vozila Vojske Jugoslavije, prebaci okrivljenog Mladića i deo njegovog obezbeđenja u objekat „Cer“ , zajedno sa pukovnikom Krstović Dragomirom, što oni i čine. 1. juna 2002. dopustio je okrivljenom Mladiću da napusti navedeni vojni objekat radi nastavljanja skrivanja u privatnim stanovima u Beogradu, tako što je pukovniku Srboljubu Nikoliću naložio da primi Jovana Đoga da sa njim dogovori detalje oko napuštanja vojnih objekata okrivljenog Mladića, što on i čini dajući na raspolaganje okrivljenom Đogi vojno vozilo marke ’jugo florida’. Ovim vozilom okrivljeni Mladić po pristizanju u gardijsku kasarnu Vojske Jugoslavije u Beogradu, u pratnji Đoga i majora Vojske Miloša Čekovića, odlazi u privatni stan okrivljenog Vučetića Ratka“ - deo iz emisije "Reakcija".

Interesantno je da se saslušanje Ace Tomića poklopilo sa pretresom stana Darka Mladića, sina najtraženije haškog begunca.

Zamenik tužioca Bruno Vekarić je za B92 rekao da su zadovoljni pretresom, ali nije navodio da li je nešto nađeno.

Poslednja obimnija potraga za Ratkom Mladićem sprovedena je u Beogradu i Aranđelovcu novembra prošle godine, dve nedelje uoči dolaska glavnog Haškog tužioca Serža Bramerca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: