"Ocena Bramerca jedina nedoumica"

Srbija neće moći da dobije status kandidata za EU bez pozitivne ocene glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, kaže potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.01.2011.

03:09

Default images

"Jedina, ali krupna nedoumica za sticanje statusa kandidata jeste ocena Serža Bramerca o punoj saradnji naše zemlje sa Tribunalom", kazao je Đelić za "Politiku".

Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić inače je član delegacije, s premijerom Mirkom Cvetkovićem na čelu, koja u Briselu predaje odgovore na upitnik Evropske komisije.

Đelić je za "Politiku" kazao da su "potrebni dodatni koraci kako to pitanje ne bi obezvredilo velike napore koje će naša zemlja učiniti ka članstvu u EU".

"Važno je da Srbija čini sve što je u njenoj moći da to pitanje ne bude kočnica za celu naciju. To, međutim, i dalje ne znači da je puna saradnja samo i jedino ako uhapsimo Ratka Mladića i Gorana Hadžića", objasnio je Đelić.

Đelić je rekao da je veruje da je predstojeća poseta Bramerca Beogradu momenat za približavanje stavova o oceni saradnje, kao i da je završetak saradnje neophodan, pre svega zbog trajnog pomirenja naroda na Balkanu i zbog pravde za nevine žrtve.

Đelić je naveo da Kosovo nije i ne može biti kočnica u odnosima sa Evropskom komisijom i EU, jer u EU nema konsenzusa o statusu Kosova, što njihov stav čini statusno neutralnim.

"Evropska komisija u upitniku nije povezala status Kosova sa našim napretkom u EU", kazao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: