Policajci o paljenju džamije

Svedočenjem policajaca nastavljeno suđenje optuženima za učešće u neredima tokom kojih je u martu 2004. u centru Beograda zapaljena Bajrakli džamija.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.01.2011.

07:15

Default images

Policijski službenici koji su svedočili da nisu mogli da preciziraju kada je povučen policijski kordon koji je bio ispred džamije.

Srđan Đošić, koji je tada radio u Odeljenju za javni red i mir, ispričao je da je neposredno pored kordona uočio Miloša Radisavljevića Kimija, kojeg, kako je rekao, poznaje kao navijača kluba Partizan.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 25. februar.

Optužnica tereti ukupno 20 okrivljenih za delo "učestvovanje u skupini koja vrši krivično delo", a u dosadašnjem toku suđenja svi optuženi su negirali delo koje im se stavlja na teret.

Posle nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004, u Beogradu su održane demonstracije u noći između 17. i 18. marta, u kojima su demonstranti probili policijski kordon na uglu Ulice kralja Petra i Gospodar Jevremove i, uz povike "Ubij Šiptara", provalili u dvorište džamije, a potom je i zapalili.

Demonstranti su polupali prozore i inventar, a zatim zapalili džamiju.

Te noći je do temelja izgorela i biblioteka džamije sa više od 7.000 knjiga velike vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: