Srpski turisti doputovali iz Egipta

Beograd -- Srpski turisti, koji su se iz Egipta vratili u Beograd, uglavom nisu osetili nemire koji već sedam dana vladaju na ulicama Kaira i drugih egipatskih gradova.

Izvor: B92
Podeli

Prema njihovim rečima, nemiri u gradovima Hurgadi i Šarm El Šeiku, gde su bili na odmoru, događali su se sporadično.

Utisci su pomešani, jedni su razočarani što su morali da prekinu odmor i da se sa egipatskih sunčanih 25 stepeni vrate na beogradskih -7, a drugi su srećni što su konačno stigli kući.

„Ništa nam nije falilo. Divno je bilo, ništa nismo osetili. Prelepo je bilo, svi su bili preljubazni i ništa nam nije falilo, šteta što drugo nije trajalo.“

„U šarm el Šeiku nismo osetili sve do subote kada smo bili u centru događanja kada se uskomešalo malo. Nismo, u stvari, zanli šta se događa. Banke su se odmah zatvorile, zlatare su pokupile svoje eksponate, ali oni su se u stvari bojali pljačke.“

„Ništa se ne oseća tamo. Ni u Hurgadi, samo je to bilo u Kairu, Aleksandriji i Suecu, inače, ovamo sve je mirno.“

„Jedino na televiziji, ništa nije bilo. Još smo mi iz Bosne pa smo navikli na to tako da nam je bilo odlično.“

„Ja vam kažem kako je bilo u Šarm el Šeiku. Kad su počeli nemiri, odmah se pojačalo obezbeđenje.“

Pored srpskih i bosanskih turista, u genexovom avionu bilo je i putnika iz Hrvatske i Makedonije, ali i srpskih državljana koji u Egiptu rade.

I među njima ima onih koji već planiraju svoj povratak, ali i nekih koji su sigurni da se u Egipat više ne vraćaju.

U agenciji Kon-Tiki do daljeg su obustavljeni aranžamani za Egipat.

„Danas je trebalo da ide, mi smo otkazali da sačekamo da vidimo šta će se desiti u narednih deset dana. Ako ne bude, mi ćemo prebaciti naše turiste za Akabu, Jorda, gde isto tako može da se kupa, gde je lepo vreme, gde ima šta da se vidi, Jerusalim i tako dalje“, rekao je vlasnik agencije Kon Tiki, Slobodan Mićić.

Srpski državljani koji borave u Egiptu, a žele da se vrate kući, moći će to da urade u torak.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i nacionalni avioprevoznik JAT organizuju vanredni let do Kaira u utorak kada će svim našim državljanima koji žive i rade u Egiptu, članovima njihovih porodica, biti omogućeno da se vrate kući.

"Vojska neće upotrebiti silu"

Egipatska vojska saopštila je da smatra "legitimnim" zahteve naroda koji već sedam dana protestuju protiv vlade i da neće upotrebiti silu protiv demonstranata, prenosi AFP.

Egipatske vojne snage to su saopštile putem državne televizije, uoči sutrašnjeg „marša miliona“ ljudi koji je predviđen u Kairu i Aleksandriji sa zahtevom da predsednik Hosni Mubarak ode sa vlasti.

Novoimenovani potpredsednik Omar Sulejman izjavio je da je prvi čovek Egipta od njega tražio da odmah počne dijalog sa političkim snagama o ustavnim i zakonodavnim reformama.

strana 1 od 150 idi na stranu