Kvalitetan sajt ili rasipanje novca

Koalicija za nadzor javnih finansija tvrdi da je Ministarstvo ekologije potrošilo previše novca za sajt "Očistimo Srbiju" što u tom ministarstvu demantuju.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 31.01.2011.

12:07

Default images

Koalicija je pozvala tužilaštvo da pokrene krivični postupak protiv ministra Olivera Dulića zbog finansiranja sajta "Očistimo Srbiju“.

Ta nevladina organizacija smatra da je za sajt kakav je napravljen dato previše novca, jer je mogao da ga napravi "svaki obdaren srednjoškolac".

Koalicija navodi da je ministar životne sredine i prostornog planiranja sa saradnicima obmanuo javnost netačnim informacijama o troškovima za izradu sajta, za koji je zaključen ugovor vredan 2,5 miliona dinara.

Ta koalicija negirala je tvrdnje saradnika ministra Dulića da je za izradu sajta bilo ponuda koje su premašile 40.000 evra, navodeći da je reč o javnoj nabavci male vrednosti čiji maksimalan iznos može biti 2,9 miliona dinara, bez poreza na dodatu vrednost.

Navodeći da sajt od 10. juna 2010. godine nije ažuriran, ta koalicija navela je da je 2,5 miliona dinara "plaćen posao koji je mogao da obavi svaki informatički nadaren srednjoškolac".

Dodaje se da je Dulić poziv za podnošenje ponuda za izradu tog veb-portala uputio firmama "Nacionalna klasa" iz Beograda, "Manufaktura" iz Subotice i "Logik Internet" iz Niša, i postavlja pitanje šta je ta preduzeća među stotinama drugih u toj delatnosti preporučilo za obavljanje posla.

Nevladina organizacija Koalicija za nadzor javnih finansija ranije je saopštila da je ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja sa firmom "Logik Internet" iz Niša sklopilo ugovor po tadašnjem kursu vredan 25.000 evra za izradu sajta "Očistimo Srbiju".

Ministarstvo: Sofisticirani portal

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja demantovalo je navode Koalicije za nadzor javnih finansija, uz ocenu da je reč o visoko sofisticiranom portalu.

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu, portal akcije "Očistimo Srbiju", koji je još na doradi, ima dve baze podataka.

Jedna u realnom vremenu treba da prikaže sve deponije na teritoriji Srbije, zvanične i divlje, dok je druga namenjena lokalnim samoupravama koje, putem sajta, mogu dobiti podatke o kapacitetima i infrastrukturi komunalnih preduzeća.

Učesnike prijavljene za Akciju portal automatski raspoređuje na određene lokacije, zavisno do toga iz koje su se opštine prijavili, precizirali su u Ministarstvu i napomenuli da je posle interne kontrole ustanovljeno da Zakon o javnim nabavkama nije prekršen i pozvali nadležne institucije da to provere.

Portal je postavljen na adresi www.ocistimosrbiju.rs.

Šta kažu stručnjaci

Direktor kompanije "Saga", jednog od vodećih domaćih preduzeća na polju projektovanja i realizacije informatičkih sistema, Goran Đaković objasnio je da cena izrade sajta zavisi od njegovih karakteristika, sadržaja, specifičnosti, složenosti i da je ulaganje u izradu sajtova potpuno opravdano - kako za kompanije, tako i za državne organe.

On je Tanjugu rekao da, ukoliko sajt izrađuje ozbiljna kompanija, 2,5 miliona dinara nije previše i da treba imati u vidu i da sajt "Očistimo Srbiju" ima elemente portala, kao i to da je jedinstven, odnosno da se ne može prodati više nikome u zemlji.

Đaković je naglasio da je izrada sajta danas obaveza, što nalaže i savremen način komunikacije - putem Interneta i kao potvrdu toga naveo da je i država pokrenula projekat E-uprava, imajući u vidu svetsku tendenciju da se što više stvari obavi "na mreži".

Direktor "Komtrejda" Veselin Jevrosimović rekao je Tanjugu da sajt te kompanije vredi milion evra, jer je interaktivan, a iza onoga što se vidi, iza "front pejdža", stoji ozbiljan sistem.

Prema njegovim rečima, bez sajta nije moguće zamisliti poslovanje, s obzirom na to da su sve poslovnice i službe umrežene, a omogućena je i komunikacija s potencijalnim kupcima.

"Na primer, distributeri imaju svoje šifre, uloguju se na sajt i pogledaju da li na lageru ima proizvoda koji im je potreban", kazao je Jevrosimović i dodao da je ulaganje u sajtove potpuno opravdano, jer se danas sva komunikacija obavlja putem Interneta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: