Evakuacija iz Egipta

Nekoliko zemalja, među kojima i Srbija, pozvalo je svoje državljane da napuste Egipat iz bezbednosnih razloga.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.01.2011.

10:02

Default images

U Egiptu već sedam dana traju neredi usled masovnih demontsracija u kojima se zahteva odlazak šefa države Hosnija Mubaraka.

Turisti, kao i još nekoliko državljana Srbije koji su u Egiptu poslovno, vraćaju se u Beograd u 18.30. Kako kaže Milica Žarković iz agencije “Kontiki”, povratak putnika je i prvobitno planiran za danas.

“Putnici će u prepodnevnim časovima napustiti hotelske sobe i trebalo bi da negde oko 15 časova polete iz Hurgade, odnosno iz Šarm el Šeika, dok je planirani povratak u Beograd oko 18.30”, rekla je ona. “Među nekih stotinak putnika ‘Kontikija’ biće i nekoliko srpskih građana koji su u Egipti boravili ili radili, koji se takođe vraćaju u Srbiju”, kazala je Milica Žarković.

Ambasador: Situacija se pogoršava

Glavni zahtev demonstranata je da Mubarak ode (Beta)
Ambasada Srbije je u kontaktu sa državljanima Srbije koji žive i rade u Egiptu. Ambasador Dejan Vasiljević kaže da se sa njima razgovara o eventualnoj evakuaciji.

“Najviše ih je u Kairu, naravno, sa svakim razgovaramo, sa svim porodicama, da li su zainteresovani da odmah napuštaju Egipat ili da čekaju dalji rasplet, eventualno, kasnije, ako dođe do evakuacije”, kaže Vasiljević.

“Ponavljam, situacija se, sa bezbednosnog aspekta, pogoršava i zato moramo da razmišljamo i u tom pravcu”, naveo je on. Kina je saopštila da danas šalje dva putnička aviona radi evakuacije svojih građana koji su blokirani u Egiptu, gde demonstracije protiv predsednika Hosnija Mubaraka ne pokazuju znake popuštanja.

Na vebsajtu zvaničnog državnog lista "Ženmin žibao" objavljeno je da će kompanije Er Čajna i Hainan erlajns poslati dva aviona Erbas A330 u Kairo da pokupe kineske državljane, prenela je agencija AP.

Svaki od ovih aviona može da preveze oko 250 putnika. U vesti se kaže da na aerodromu ima više od 500 Kineza.

U saopštenju na vebsajtu kineske ambasade u Kairu rečeno je da je Kina izdala upozorenje o putovanjima i zahtev svojim građanima da ne odlaze u Egipat. Navodi se, takođe, da je osoblje ambasade obezbedilo hranu i vodu za Kineze koji su blokirani na aerodromu.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Kairu poručila je američkim građanima da razmotre napuštanje Egipta što je pre moguće. Turska je evakuisala oko 750 svojih građana, a kineska vlada je upozorila Kineze da ne putuju u Egipat.

Privatni turoperateri i korporacije počeli su evakuaciju svojih zaposlenih koji nisu Egipćani, međutim, desetine letova su otkazane i odložene, a na Međunarodnom aerodromu u Kairu je ogromna gužva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: