Cvetković: Kandidati do kraja 2011.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković kaže za B92 da je uveren da Srbija do kraja 2011. može da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.01.2011.

19:46

Default images

Premijer ipak podseća da je za to potrebno učiniti velike napore i postići politički dogovor u Srbiji.

"Sada je lopta u našem dvorištu. Tačno znamo koje reforme moramo izvršiti, imamo tačno određene rokove i na nama je da to sada uradimo ili ne", kazao je Cvetković, gostujući u Vestima TV B92.

Premijer se u program naše televizije uključio iz Brisela, gde je danas evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu uručio odgovore Srbije na Upitnik Evropske komisije.

Cvetković je kazao da je čvrsto ubeđen da Srbija ima snage i mogućnosti da to uradi i da je o reformama koje traži EU potrebno u Srbiji postići politički dogovor iza koga će uslediti i zakonska regulativa koja, kako je naveo, "nije veliki problem".

"Svi dokumenti su pripremljeni, samo treba da se postigne politička odluka o tome šta se želi. Ta odluka može da se postigne za jedan dan ili za 11 godina. Sada smo stavljeni u situaciju da sednemo i da te odluke donesemo u roku od nekoliko dana, odnosno do kraja prvog polugodišta ove godine", kazao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, činjenica je da je sada "kritičan trenutak" u kojem ne može biti "polovično rešenje".

"Ili ćemo mi to završiti i na kraju godine ipak postići ono za šta se zalažemo (dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU) ili ako to ne budemo uradili, to će se odložiti možda čak i za nekoliko godina", kazao je Cvetković.

Premijer Srbije je kazao da je izuzetno zadovoljan rezultatima današnje posete Briselu, koja je bila "određeni svečani trenutak".

"Izvršili smo ono što smo se dogovorili, u roku o kojem smo se dogovorili tako da je bilo zadovoljstvo na obe strane - kod nas, jer smo ispunili reč i kod njih zato što su oni zaista posvećeni pomoći oko proširenja", rekao je Cvetković.

Mišljenje o akcizama još nije stiglo

Povodom navoda o nesaglasnosti izmena Zakona o akcizama sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, Cvetković je kazao da nema nikakvih nesuglasica sa EU oko toga i da još nije dobio zvaničan stav EU o tom zakonu.

Kako je naveo, čim Vlada Srbija dobije stav EU o duplim akcizama na domaće i uzvozno gorivo, u najkraćem roku pripremiće izmene tog zakona, ako je to potrebno.

Cvetković je kazao i da ostavka ministra zdravlja Tomice Milosavljavića neće ugroziti Vladu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: