Marti: Istraga, ali ne Euleksa

Istragu o trgovini organima treba da sprovede neko nezavisno telo izvan Kosova, a ne Euleks, kaže izvestilac SE Dik Marti.

Izvor: B92

Nedelja, 30.01.2011.

11:11

Default images

Marti kaže da nije da nema poverenja u Euleks, već da je za istraživanje povezanosti kosovskih političkih krugova sa organizovanim kriminalom neophodan "autoritet koji je verovatno izvan Kosova“.

Nakon usvajanja rezolucije o trgovini organima na Kosovu u PS SE, on je ukazao da je za takvu istragu neophodno obezbediti punu zaštitu svedoka i pozvao albanske vlasti da istinski sarađuju u istrazi.

"Nije da nemam poverenja ni u koga ko radi u Euleksu i u svom izveštaju sam naveo da ima ljudi od velike vrednosti, ali kada treba sprovoditi istragu o ličnostima koje imaju veliku političku odgovornost u zemlji, treba naći drugo rešenje, autoritet koji je verovatno izvan Kosova, potpuno nezavisan i tu je suštinski problem", smatra Marti.

On je istakao da je zbog toga potrebno imati sredstva koja garantuju punu zaštitu svedoka zato što, kako je kazao, nedavna prošlost na Kosovu pokazuje da svedoci nisu bili dovoljno zaštićeni i u tom kontekstu podseća na izveštaj Žan-Šarla Gardeta o zaštiti svedoka.

"Ako Euleks treba da se bavi tim problemom, treba mu obezbediti dodatna sredstva, a po pitanju procedure, posebno zaštite svedoka, treba mu staviti na raspolaganje mnogo više sredstava nego što je to slučaj sada", dodao je izvestilac SE.

Švajcarski političar je rekao i da se u njegovom izveštaju ukazuje na ozbiljne probleme u pravosudnim institucijama na Kosovu i da su neki politički krugovi koji su na vlasti, osumnjičeni da su tesno povezani sa organizovanim kriminalom.

"Verujem da to treba da bude predmet jedne veoma duboke analize, možemo pričati o Euleksu, međunarodnom krivičnom sudu ali ja mislim da pre svih kosovski Albanci treba da reše taj problem. Mislim da je neophodna reakcija kosovskog civilnog društva", rekao je Marti.

On je naglasio da se njegov izveštaj ne bavi pitanjem nezavisnosti Kosova već samo zaštitom ljudskih prava i primenom Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava.

"Političko pitanje koje se tiče nezavisnosti, uopšte nije bilo predmet ovog izveštaja", dodao je.
Salji Beriša (FoNet)
Povodom optužbi albanskog premijera Saljija Beriše da je "portparol srpskih ultranacionalističkih krugova" i da postoji "rasistička i antialbanska histerija", izvestilac Saveta Evrope kaže da te izjave "nisu dostojne premijera jedne zemlje".

"Mogu da shvatim da slabo obavešteni građani mogu imati takve stavove, ali neko ko je na čelu jedne države trebalo bi da bude oprezniji u takvim tvrdnjama", rekao je Marti.

On smatra da je "ta reakcija takođe znak izvesne slabosti" i "znak da, Beriša to dobro zna, do sada nije sarađivao u dovoljnoj meri". "Ja se samo nadam da će albanske vlasti zaista sarađivati u potrazi za istinom, posebno u potrazi za nestalim osobama", rekao je Marti i podsetio da je i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za nestale kritikovao albanske vlasti zbog nedovoljne saradnje u potrazi za nestalim osobama nakon sukoba na Kosovu.

Marti takođe napominje da nikada nije nameravao da kritikuje albanski narod i ocenjuje da Beriša "verovatno nije ni pročitao njegov izveštaj".

"Ja pravim razliku između političkih vlasti koje nisu donele određene odluke, i albanskog naroda. To su dve potpuno različite stvari", istakao je izvestilac SE u intervjuu agenciji Beta.

Na pitanje da li je tačno da je tokom zasedanja Parlamentarne skupštine SE ove nedelje u Strazburu imao policijsku pratnju, Marti je odgovorio da "prvo pravilo iz obalsti bezbednosti glasi da se o tome ne govori".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: