Novosti: Stanova mnogo, kirije male

Beograd -- Kirije u Beogradu su u odnosu na kraj prošle godine opale za 10 odsto. Ponuda stanova u zakup je velika, ali novih podstanara nema.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

U širem centru grada stanovi mogu da se zakupe za 150 do 200 evra, dok je, primera radi, za nekretninu od 110 kvadrata u Svetog Save kirija 500 evra.

“Na tržištu je opšti haos. Situacija je loša, nema kreditnih kupaca. Oni koji su na zajam pazarili stanove sada ih izdaju u zakup, ali od kirije ne mogu da podmire mesečnu ratu”, kaže Kaća Lazarević, suvlasnica agencije „Alka“.

Zakon o porezu na imovinu, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, uznemirio je vlasnike skupih nekretnina. Najviše strahuju penzioneri sa nižim primanjima koji žive u prostranim stanovima na atraktivnim lokacijama. Ovih dana oni „opsedaju“ agencije za promet nekretnina tražeći savet šta im valja činiti - da li da odmah prodaju stanove ili da sačekaju nova rešenja o porezu.

“Dodatno je situaciju otežao i Zakon o porezu na imovinu, koji predviđa progresivno oporezivanje. Svakodnevno nam se javljaju stariji sugrađani koji se plaše da rešenja o porezu neće moći da izmire. Nova poreska rešenja se mogu očekivati od aprila, do kada bi lokalne samouprave trebalo da odluče koju će poresku stopu primenjivati. Isto tako, novogradnja će biti desetkovana, jer će se porez za nove kvadrate plaćati u punom iznosu pošto olakšica na ime amortizacije nema”, dodaje Lazarevićeva. .

Lazarevićeva upozorava i da investitora u stanogradnji gotovo nema. Dok su pre samo nekoliko godina investitori opsedali vlasnike udžerica i malih kuća, nudeći im nove kvadrate u zamenu za parcele, sada su uloge zamenjene. Vlasnici kuća trenutno jure investitore nudeći im povoljnije cene odnosno za parcele traže manje kvadrata nego što je to bila praksa.

Sve je više i naših državljana na privremenom radu u inostranstvu koji se odlučuju da prodaju svoje kvadrate u Beogradu.

“Ima kupaca i prodavaca nekretnina, ali se kupoprodaje završavaju po cenama za 10 do 20 odsto nižim nego što je to u oglasima. Ljudi iz dijaspore više ne kupuju stanove u Beogradu, naprotiv, prodaju ih. Naša agencija mesečno ima u ponudi tri do četiri stana čiji su vlasnici gastarbajteri. Prihvataju nižu cenu samo da ih prodaju. Iako su cene nekretnina niže, uz progresivno oporezivanje mislim da ćemo u ponudi imati mnogo jeftinih stanova koje neće imati ko da kupi”, kaže Lazarevićeva.

strana 1 od 66 idi na stranu