LDP: Preokret, a ne promena vlasti

Beograd -- Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da Srbiji treba preokret, a ne prosta promena vlasti.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je rekao Tanjugu da sednica Glavnog odbora te stranke, održana juče u Beogradu, nije bila uobičajeni stranački skup, što pokazuje i reakcija javnosti.

"Raduje nas što smo napravili prvi korak u promeni umrtvljenog ritma srpskog političkog života. To je jedini put prema preokretu", rekao je Jovanović i dodao da je Srbiji neophodan preokret kao i pre 10 godina.

On je istakao da će LDP, nakon izbora, ući u vladu samo ako u njoj bude mogao da obezbedi podršku i garanciju da će se sprovoditi politika koja je Srbiji potrebna - briga o ljudima, zaštita srednje klase, posao za mlade, evropski poslovi, promena energetskog sporazuma, okončanje privatizacije, niži porezi na zarade, ulazak u NATO, saradnja sa susedima...

Prema njegovim rečima, Srbija se "guši zato što stoji u mestu, propada zato što vodeće stranke misle samo na sebe, rejtinge, tempiraju vreme izbora gledajući isključivo stranački interes, a društvo se pred tim povlači".

Jovanović je podsetio da su se promene pre 10 godina dogodile iz uverenja da će Srbiji biti bolje samim odlaskom Slobodana Miloševića, dok je danas situacija mnogo komplikovanija i kao primer naveo da je podrška koju LDP traži "šira i prevazilazi uobičajene partijske programe i borbu za glasove".

"Ako želimo da budemo lideri preokreta, onda nemamo prava da budemo sebični kao druge stranke", rekao je Jovanović i dodao da politika u Srbiji nikada nije bila "tako daleko od života" i da zbog toga "samo petina ljudi pokazuje interes za političko delovanje".

Lider LDP-a je ocenio i da su priče o rekonstrukciji vlade, izborima i izbornim zakonima, dvopartijskom sistemu, međupartijska podmetanja u vlasti i opoziciji "ubili energiju u srpskom društvu" zato što, kako je istakao, u tim "politikantskim igrama nema ničega što je blizu svakodnevnih potreba građana".

"Želimo da razdrmamo okvir politike koji prave oni koji naše živote veštački svode na sivi svet dve partije - vladajuće koja želi da ostane na vlasti, ali na pogrešnim osnovama i bez prihvatanja drugačije politike i naprednjaka koji se trude da ih kopiraju u demagogiji bez ikakve sadržine i cilja", rekao je Jovanović.

On je naveo da je LDP "krenuo događajima u susret i pokazao put i način na koji će se obratiti ljudima, doći do njih, motivisati ih da zajedno rade na preokretu koji može da izvuče Srbiju iz opšte konfuzije u kojoj živi".

Lider LDP-a je dodao i da ta stranka nikada nije pristajala da statira i komentariše sa strane, čekajući da joj vlast "padne u ruke".

Jovanović je istakao i da "druge stranke, pre svega, one na vlasti mogu i dalje da budu prepreka modernizaciji Srbije, promenama koje su neophodne ili da pristanu na neminovno i u tome potraže mesto za sebe".

On je istakao i da je zato "Dogovor za preokret" najmanje poziv strankama, već mnogo više ulazak u partnerstvo sa ljudima koji su delovi nekih segmenata društva - sindikata, nevladinih organizacija, poslovnog sveta, različitih organizacija, verskih i manjinskih zajednica.

Politika

UNS: Kršenja prava novinara

Beograd -- Udruženje novinara Srbije saopštava da je zabrinuto zbog najava otkaza medijskim radnicima na Pinku na osnovu podataka pribavljenih prisluškivanjem zaposlenih.

Politika ponedeljak 31.01. 22:03 Komentara: 8

Grčka ratifikovala SSP

Beograd -- Grčka je na plenarnom zasedanju svoje Skupštine ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije.

Politika ponedeljak 31.01. 15:59 Komentara: 2

Ugljanin u Sloveniji

Ljubljana -- Ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin je tokom posete Sloveniji razgovarao sa tamošnjim zvaničnicima o mogućnostima ulaganja u Srbiji.

Politika ponedeljak 31.01. 15:46 Komentara: 4
strana 1 od 111 idi na stranu