Beograd nosi odgovore u Brisel

Delegacija Srbije u ponedeljak predaje odgovore Evropskoj komisiji i poziva zvaničnike EU Van Rompeja i Baroza na beogradski samit u septembru.

Izvor: B92

Nedelja, 30.01.2011.

16:30

Default images

Zvaničnici Srbije u ponedeljak Briselu uručuju odgovore na pitanja koji bi trebalo da pokažu koliko je Srbija odmakla u reformama i šta još treba uraditi da bi se približila EU.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da odgovori predstavljaju dokaz kapaciteta naše zemlje, dok premijer Mirko Cvetković poručuje da smo spremni da odgovorimo i na sva dodatna pitanja.

Slika Srbije u 2.483 pitanja, razvrstanih u 6 aneksa i 33 poglavlja. Visoka delegacija Srbije na čelu sa premijerom Cvetkovićem predaće odgovore koje je naša administracija napisala za tačno dva meseca.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić ipak podseća da se iz odgovora vidi koliko je još posla ostalo pred našom zemljom kako bi ispunila standarde EU.

“Mislim da smo, kao što je već i Komisija priznala, još jedanput dokazali veliki kapacitet naše zemlje. Ali to ne znači da smo mi zadovoljni sa onim što piše u odgovorima jer ovaj rendgen naše nacije pokazuje koliko nam je još ostalo posla da pitka voda, dostupnost administracije, javne nabavke, pravosudni sistem - tu se jasno vidi koliko mi moramo da uradimo da bi naš život bio na evropskom nivou”, kaže on.

Osim predaje odgovora, zvanični Beograd pozvaće svoje sagovornike, predsednike Evropskog saveta i komisije Hermana van Rompeja i Žoze Manuela Barosa da u septembru dođu u Beograd na prvi samit EU - Srbija koji će prerasti u tradicionalni događaj, a tražiće i da finansijska podrška zapadnom Balkanu bude povećana.

I posle predaje odgovora - naporan rad

Urednik časopisa “Izazovi evropskih integracija” Nikola Jovanović kaže da nas i posle predaje odgovora očekuje naporan rad tokom ove godine.

“Rok od dva meseca je rok koji je Evropska komisija dala našoj administraciji za izradu Upitnika, tako da to nije naša ambicija ili invencija nego zahtev Evropske komisije, a i potvrda da ima poverenje u kapacitete naše administracije”, ocenjuje on.

“Sutra premijer predaje odgovore i očekujemo u roku od mesec dana prva potpitanja, dok u martu očekujemo i misije Evropske komisije kako bi utvrdile kvalitet i istinitost podataka koje smo predali”, kaže Jovanović.

Izrada mišljenja Evropske komisije trebalo bi da počne u junu koji će biti objavljen u oktobru. I poslednja dva meseca godine koja je počela evrointegracijama završiće se sa dve važne odluke Brisela.

“Prvo da li će Srbija biti zvanično kandidat za EU. A drugo u decembru, da li će Srbija moći zvanično da počne pregovore o članstvu. Nadamo se na proleće naredne godine”, kaže Jovanović.

Osim tehničkih odgovora, Jovanović najavljuje još dva važna uslova - ispunjavanje akcionog plana da bi se primedbe iz evropskog godišnjeg izveštaja popravile ali i ispunjavanje političkih uslova - uvek prisutne saradnje sa Hagom i dijalog sa Prištinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: