Marti o zaštiti svedoka sa Euleksom

Izvestilac SE Dik Marti započeo pregovore o garancijama za zaštitu svedoka sa Euleksom, potvrđeno za "Blic" iz kabineta visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Izvor: B92

Subota, 29.01.2011.

11:08

Default images

Maja Kocijančić, predstavnica za štampu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, potvrdila da su pregovori o zaštiti svedoka započeti, piše list.

"Kontakti su u toku. Marti traži garancije za svedoke. Ne mogu otkriti više detalja", rekla je Kocijančićeva. Euleks je juče pokrenuo preliminarnu istragu o trgovini organima na Kosovu.

Na pitanje čime Euleks može garantovati da svedoke u ovoj istrazi neće zadesiti sudbina onih u slučaju Ramuša Haradinaja, ona je odgovorila da zna da je bilo velikih problema u slučaju Haradinaj, ali da problema nije bilo od 2008. godine, otkad Euleks ima mandat.

"Imamo puno poverenje u program zaštite svedoka, da su istražitelji angažovani u Euleksu iz država članica nezavisni i da rade po najvišim kriterijumima", kazala je Kocijančićeva.

Prema njenim rečima, mandat Euleksa je fleksibilan, a Evropska unija razmatra mogućnost prilagođavanja novim okolnostima i spremna je da pošalje pojačanje misiji na Kosovu.

"Euleks sada ima oko 20 istražitelja i 40 sudija, a spremni smo da pošaljemo još", kazala je ona. "Blic" je naveo da će za desetak dana biti poznato koliko je ljudi Evropska unija spremna da pošalje na Kosovo i da li će Marti imati neku ulogu u istrazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: