Zaoštravanje retorike zbog Purde

Srpska strana nema nikakvih dokaza protiv vukovarskog veterana Tihomira Purde, objavio HTV, tvrdeći da u posedu ima optužni spis srpskog tužilaštva.

Izvor: B92

Petak, 28.01.2011.

00:32

Default images

Podsetimo, Srbija je tražila izručenje Purde, koji je od hapšenja u pritvoru u BiH.

Ta televizija je javila da je za 1. februar najavljena sednica Suda Bosne i Hercegovine, na kojoj će se odlučivati o Purdinom izručenju Srbiji.

Purdu srpsko tužilaštvo traži zbog dva krivična dela - oružane pobune protiv SFRJ i ratnog zločina, kada je, kako se sumnjiči, ubio dva ranjena vojnika JNA.

Poternicu za Purdom raspisao je istražni sudija vojnog suda u Beogradu. Hrvatska radio-televizija tvrdi da se isti sud posle proglasio stvarno i mesno nenadležnim i obustavio postupak, jer mu za prvo delo kao civilu ne može suditi, a za ratne zločine taj sud ionako po svojoj organizaciji nije nadležan.

HTV je takođe prenela i izjavu Purdinog advokata, Krešimira Krsnika, koji je rekao da očekuje da Sud BiH, nakon rasprave u utorak, utvrdi ono što je utvrdilo hrvatsko tužilaštvo - da nema dokaza da je Purda počinio krivično delo za koje se tereti.

Zbog slučaja Purda predstavnici veteranskih udruženja sastali su se s premijerkom Jadrankom Kosor.

"Mi smo tražili odbacivanje svih optužnica koje Srbija traži jer smatramo da Srbija krši međunarodne norme. U ovom delu je nužna i reakcija BiH, od koje očekujemo da odbaci sve što Srbija traži i da pusti Purdu na slobodu", izjavio je komandant odbrane Vukovara 1991. godine Branko Borković.

Predstavnici veteranskih udruženja Osječko-baranjske županije pozvali su svoje članove i sve građane na protestni skup u Vukovaru u subotu kako bi, kako kažu, upozorili na slučajeve hapšenja veterana, ali i na situaciju u kojoj su se našli oni koji su devedesetih branili Hrvatsku.

Veterani su na konferenciji za medije u četvrtak uveče izjavili da se optužnice zasnivaju na iskazima iznuđenim silom, pa je javni skup način da upozore na svoje probleme.

Proteste je najavio i predsednik udruženja Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) Josip Đakić, koji je naglasio da Hrvatska treba da povuče ambasadora iz Beograda zbog hapšenja Purde i da zamrzne diplomatske odnose sa Srbijom dok se ne reše pravna pitanja oko hrvatskih veterana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: