Milosavljević podneo ostavku

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević podneo je ostavku na tu funkciju iz, kako je rekao, "duboko ličnih razloga".

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2011.

22:18

Default images

Novinarima na konferenciji u Vladi Srbije nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja, a Milosavljević je samo pročitao kratku izjavu.

On je rekao da njegova odluka nije ishitrena, već duboko promišljena i da je o njoj obavešten premijer Srbije Mirko Cvetković i lider G17 plus Mlađan Dinkić. Milosavljević je kazao da će se sada posvetiti svom profesorskom i lekarskom poslu.

"Moj politički i javni angažman ostaje nepromenjen: član sam G17 plus i član predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije, a do maja 2012. godine u Izvršnom odboru Svetske zdravstvene organizacije predstavljam evropski region i Srbiju", istakao je Milosavljević.

On je naveo da je u svakom od, kako se izrazio, formalnih mandata sebi postavljao isti cilj - vraćanje poljuljanog i povređenog dostojanstva građana i pacijenata i svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

"Za taj cilj sam se trudio da radim najbolje i najviše što umem i mogu i verujem da je to činio i najveći broj mojih saradnika. Nažalost, bile su to godine u kojima je sve važnija postajala medijska slika o nečemu, nego činjenice i rezultati. I pored toga danas je vidljivo koliko je zdravstveni sistem uređeniji i održiv", kazao je Milosavljević.

Pušači će ga pamtiti po zakonu kojim im je ugasio cigarete u zatvorenim prostorijama, ali se, iako najavljen, danas nije pojavio na najavi dana bez duvanskog dima.

Stranka G17 plus je najavila da će o tome ko će biti novi ministar zdravstva u narednom periodu odlučiti Predsedništvo te stranke.

Tomica Milosavljević je na mesto ministra zdravlja u vladi Zorana Đinđića izabran juna 2002. godine i na tu funkcijiu je došao posle Obrena Joksimovića iz DSS-a.

Svoju prvu ostavku na ovu funkciju podneo je posle godinu dana, u julu 2003. godine, a svoje povlačenje je obrazložio time što se "govornica Vlade Srbije koristi za hajku protiv G17plus".

U martu 2004. godine vraća se na mesto ministra zdravlja u prvoj vladi Vojislava Koštunice, gde mu mandat traje do novembra 2006, kada podnosi ostavku i na ovu funkciju, zajedno sa svim ostalim ministrima G17 plus (Ivana Dulić Marković, Mlađan Dinkić, Goran Živkov).

U drugu vladu Vojislava Koštunice izabran je u maju 2007. i na funkciji je dočekao njen pad u julu 2008.

Na predlog G17 plus, izabran je za ministra i u vladi Mirka Cvetkovića.

Ostavka Milosavljevića bila je najavljivana više puta - u novembru 2009. godine, u jeku epidemije virusa H1N1, ostavku je dao lideru G17 plus Mlađanu Dinkiću koji ga je posle dvočasovnog razgovora ubedio da ne napušta funkciju.

Pojedini mediji tvrdili su da je ostavku planirao da podnese i posle operacije kičme u Nemačkoj, ali je Milosavljević to demantovao.

Ministrovanje koje je često bilo na (ne)opravdanom udaru javnosti

Vreme njegovog ministrovanja obeležilo je više afera, a posle svake javnost je tražila da podnese ostavku:
2004. Tri osobe, od toga jedna beba, zaražene HIV-om prilikom transfuzije krvi isporučene iz Instituta za transfuziju krvi Srbije
april 2005. Društvo privatnih stomatologa optužuje ga za nenamensko trošenje sredstava iz donacija EU
novembar 2005. afera tetabulin - serum za tetanus koji je upotrebljavan u državnim ustanovama iako nije bio registrovan
2006. smenjen direktor Hitne pomoći dr Borko Josifovski koji je optužio lekare da su primali procenat od pogrebnih preduzeća za dojavu o smrti pacijenata i da zbog toga nisu primenjivali reanimaciju na teško bolesnim pacijentima
2006. U Urgentnom centru KCS-a preminula Jelica Radović (19), koja je prilikom operacije čukljeva u privatnoj klinici „Decedra“ zaradila sepsu
2007. U Institutu za majku i dete umrla trogodišnja Anja Grahovac posle operacije katarakte u očnoj klinici „Perfekta"
februar 2008. nezadovoljstvo medija zbog Kodeksa koji je ministarstvo donelo o ponašanju radnika u zdravstvu
2008. U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj preminuo Dalibor Havlek (14) iz Rume posle mesec i po dana provedenih u komi, u koju je upao tokom gastroskopije
2009. dve bebe (Natalija Tešić i I. K. iz Borče) posle pogrešnih lekarskih dijagnoza preminule u roku od nekoliko dana, Ivana Stevanović iz Surdulice umrla jer je pogrešno lečena od upale grla, iako je imala mišju groznicu, a u negotinskoj bolnici ugušilo se novorođenče
2009. naručeno tri miliona doza vakcina protiv virusa H1N1, a u Srbiji se vakcinisalo svega 200.000 ljudi
2009. u Onkološkom institutu u Sremskoj Kamenici izbila afera kada se saznalo da su u toj ustanovi zračeni inostrani pacijenti po ceni između 3.000 i 5.000 evra, dok su domaći stavljani na listu čekanja
2009. uhapšeni direktori pet zdravstvenih ustanova u Beogradu, bivši član gradskog veća zadužen za zdravstvo Vladan Šubarević i dva direktora privatnih preduzeća, osumnjičeni za organizovanje kriminalne grupe i malverzacije u zdravstvu kojima je budžet Beograda oštećen za 65,5 miliona dinara
oktobar 2009. požar u bolnici Dragiša Mišović, rekonstrukcija nije završena
april 2010. odlučio da diskus herniju umesto u Srbiji operiše u Nemačkoj
jul 2010. afera citostatici

Kako prestaje ministarski mandat

Mandat Tomice Milosavljevića, koji je podneo ostavku na funkciju ministra zdravlja prestaće nakon što Skupština Srbije bez rasprave bude konstatovala tu ostavku na prvoj narednoj sednici parlamenta.

Milosavljevićevu ostavku Skupštini Srbije dostavlja premijer Mirko Cvetković, parlament je prima k znanju na prvoj narednoj sednici, bez rasprave, ali ministar može da obrazloži ostavku pred poslanicima.

Prema Zakonu o vladi, Cvetković treba da odredi drugog ministra da sprovodi ovlašćenja ministra zdravlja, kao i da u roku od 15 dana, od dana prestanka mandata, predloži Skupštini izbor novog ministra, koga parlament bira većinom glasova od ukupnog broja poslanika, odnosno najmanje 126.

Ministar koji je podneo ostavku dužan je da vrši tekuće poslove dok mu ne prestane mandat, ali ne može da donosi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Pri vršenju osnivačkih prava Republike Srbije, ministar koji je podneo ostavku, može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

377 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: