Marti: Haški sud pogrešio

Specijalni izvestilac SE Dik Marti rekao za NIN da je Haški tribunal pogrešio kada je uništio dokaze iz istrage u mestu Ribe u blizini Burela u Albaniji.

Izvor: Blic, NIN

Sreda, 26.01.2011.

09:17

Default images

On je pojasnio da Haški tribunal ne optužuje za zaveru, ali da misli da je taj sud počinio grešku uništivši dokaze iz istrage vođene 2004.

Kada je reč o izveštaju o trgovini organima, prema ocenama Martija, istragu je trebalo pokrenuti još davno.

"To svakako nije normalan postupak ni u jednom tribunalu u svetu. Kada prikupljate dokaze i mislite da nemate neophodan dokaz ili nemate odgovarajuću nadležnost da nastavite istragu, dokaz se nikada ne uništava, pogotovo kada nije došlo do njihovog zastarevanja. Dokazi se čuvaju, jer se u danom trenutku kasnije mogu pojaviti novi koji će dati drugačiji značaj starim", rekao je Marti, a prenosi "Blic".

"Dakle, ja ne optužujem Međunarodni sud za ratne zločine za zaveru, mislim da su načinili grešku", rekao je Marti u intervjuu koji će NIN objaviti u četvrtak.
"Naš posao nije posao istražnog sudije ili državnog pravobranioca; moj rad je politička delatnost institucije koja brani ljudska prava. Stoga, naš rad nije optužnica nego više zbirka nalaza, a na osnovu tih nalaza odgovarajući nadležni organi bi morali da započnu istragu“, rekao je Marti.

„Sada, ako me pitate lično kao bivšeg istražnog sudiju i tužioca, na osnovu dokaza i svedočenja koja smo prikupili, svakako bi trebalo započeti istragu, i to je trebalo učiniti još odavno", istakao je on.

Upitan zašto u izveštaju ne navodi mnoge od svojih izvora, on je podsetio da su svedoci rizikovali živote i još nemaju garanciju da će biti zaštićeni.

"Prvo, želeo bi da podsetim da postoji čitav niz izveštaja koje su pripremale obaveštajne službe, iz različitih zemalja, američki FBI, britanski MI6, italijanski SISMI, nemački BND, kao i druge. To su studije zločina. Ako smu uspeli da budemo precizniji, to je zahvaljujući našim svedocima. A oni su rizikovali svoje živote", naglasio je izvestilac SE.

"Podsetio bih da trenutno na Kosovu ne postoji zakon za zaštitu svedoka i da tokom suđenja braći Haradinaj niko od 40 svedoka koji su razgovarali sa istražiteljima nije svedočio na suđenju, a nekoliko ih je ubijeno. Dakle, ovi svedoci će govoriti kada dobiju apsolutnu garanciju da će biti zaštićeni, ne samo tokom suđenja, nego i posle suđenja", kazao je Marti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: