Tadić traži istragu o organima

Strazbur, Brisel -- Predsednik Srbije Tadić u Savetu Evrope zatražio hitnu i nezavisnu istragu o trgovini organima na Kosovu.

Izvor: B92
Podeli

Dan nakon usvajanja rezolucije i izveštaja Dika Martija o trgovini organima na Kosovu, i Beograd i Priština i međunarodna zajednica pozivaju na sudsku istragu ovih optužbi.

Ipak, još nije poznato koja institucija će preuzeti istragu. Vest iz Saveta Evrope najviše je ohrabrila članove porodica kidnapovanih i ubijenih, koji očekuju da će sudbina njihovih najbližih konačno biti rasvetljena.

Cica Janković ceo dan je provela uz televizor iščekujući vesti iz Strazbura. Usvajanje izveštaja za nju je među retkim dobrim vestima koje je za poslednjih 11 godina čula. Sina jedinca poslednji put je videla 2000. godine i od tada za njim traga.

“Poslednje što znam o njemu i više se nije vratio. Ne živim, puštam vreme da prođe”, kaže ona.

Švajacarski parlamenatrac Dik Marti je tokom svoje dve godine duge istrage razgovarao sa članovima porodica ubijenih i kidnapovanih.

Verica Tomanović iz Udruženja kidnapovanih i nestalih veruje da će se konačno razjasniti sudbina 526 ljudi koji se i dalje vode kao nestali.

“Verujem da niko ne može da bude gluv ako čuje ono iz izveštaja. Ja se iskreno nadam da će sve međunarodne institucije ozbiljnije da preuzmu obavezu i da formiraju tim istražitelja”, očekuje ona.

Dan posle usvajanja Martijevog izvešataja, poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope obratio se i predsednik Srbije Boris Tadić.

“Želim da zahvalim Parlamentarnoj skupštini što je preduzela prvi korak ka utvrđivanju onoga što se dogodilo u tajnim zatvorima OVK. Kao predsednik Srbije pozivam na hitnu, punu i nezavisnu krivičnu istragu o tim optužbama koja će biti pod međunarodnim mandatom i međunarodno priznata”, rekao je Tadić.

“Legitimitet takve istrage može biti osiguran samo ako se odmah uspostavi efikasan program zaštite svedoka. Imperativ je da se tvrdnje o tim strašnim zločinima ne stavljaju pod tepih”, naveo je on.

“Moj stav je da svi zločini moraju da budu istraženi. Moramo da znamo istinu o svim tim slučajevima. To je važno za stvaranje boljih odnosa na zapadnom Balkanu”, ocenio je Tadić.

“Srbija će uraditi sve što je moguće da istraži sve slučajeve ratnih zločina i pokušati da pronađe preostalu dvojicu haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića. U isto vreme, očekujemo da će institucije drugih država i njihove vlasti učiniti sve što mogu u vezi sa daljim istragama o tome šta se dešavao”, poručio je on.

Opširnije o temama o kojima je predsednik Tadić govorio pred poslanicima Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope možete čitati u posebnoj vesti.

Brisel spreman da se uključi u istragu

Vest iz Strazbura prati se i u Briselu. Predsednik evropskog parlamenta Jirži Busek kaže da su spremni i da se uključe u proces, ali da je glavna odgovornost trenutno na Savetu Evrope.

"Svakako da ćemo to razmotriti. Uvek pažljivo razmatramo takve navode, ali potrebni su nam konkretni dokazi i moramo sačekati na takve dokaze, ako želimo da počnemo bilo kakvu ozbiljnu akciju. Dozvolite da sačekamo i vrlo pažljivo proučimo ovaj slučaj", poručuje on.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, Maja Kocijančić, rekla je da Evropska unija veoma ozbiljno tretira sve navode o optužbama za ratne zločine i organizovani kriminal, ali za bilo kakvo procesuiranje neophodni su konkretni dokazi.

"Borba protiv organizovanog kriminala je prioritet i striktna obaveza za ceo Zapadni Balkan, uključujući i Kosovo. Visoka predstavnica i države članice podržavaju Euleks u rešavanju ovog pitanja. Mislimo da je ova misija najkompetentenija za to", rekla je Kocijančićeva.

"Ako izvestilac Marti ili bilo ko ima dokaze o kriminalnim aktivnostima, treba da ih iznese svim odgovarajućim vlastima, uključujući Euleks", dodala je ona.

Vukčević i Euleks o daljim koracima

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević sastao se sa Izabel Arnal, glavnom tužiteljkom misije Euleksa, kako bi preduzeli zajedničke korake posle Rezolucije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o trgovini organima na Kosovu, a povodom izveštaja Dika Martija, saopštilo je tužilaštvo.

Razgovorima su prisustvovali, pored saradnika tužioca Vukčevića i saradnici Arnalove, među kojima i Fajez Rišek, regionalni oficir za vezu misije Euleksa u Beogradu.

A u međuvremenu, Dik Marti ne prestaje da iznosi nove optužbe. Ovog puta je u intervjuu za nedeljnik NIN rekao da je Haški tribunal uništavao dokaze dokaze iz istrage vođene 2004. godine u blizini Burela u Albaniji.

Rezolucija koja je pratila Martijev izveštaj, a poziva na istragu, nema obavezujuću snagu i još nije jasno koja institucija bi vodila eventualnu istragu.

Za sada se spekuliše o mogućnosti da se istrage prebace na Haški trubunal, Euleks ili sudove u Beogradu i Prištini.

strana 1 od 30 idi na stranu