Tadić: Spremni za dijalog

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija spremna za dijalog sa Prištinom i da je o tome obavešten kabinet visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 26.01.2011.

12:45

Default images

"Već mesecima čekamo da taj dijalog počne", rekao je Tadić, odgovarajući na pitanja poslanika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

"Naoružani smo strpljenjem, jer smo rešeni da pristupimo dijalogu i rešavanju srpskih i albanskih odnosa u regionu. Delegacija Srbije čeka kada će biti formirana delegacija Prištine i dijalog će početi tog trenutka", naglasio je Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić u PS SE pozdravio usvajanje rezolucije o trgovini organima na Kosovu i zatražio hitnu, potpunu i nezavisnu istragu o zločinima.

On je rekao da je za Srbiju pomirenje starteški i moralni imeprativ i pozvao zemlje regiona na zajedničku borbu protiv organizovanog kriminala.

Obraćajući se poslanicima PS SE, Tadić je istakao da organizovani kriminal ugrožava politiku, ekonomiju i društvo i založio se za "stvaranje strateškog saveza protiv organizovanog kriminala".

"Ako i dok svi ne sarađujemo u borbi protiv ove strašne pretnje, naš region i moja zemlja će biti sprečeni u ostvarivanju najvažnijih težnji", rekao je Tadić. Tadić je pre obraćanja poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope razgovarao s predsednikom tog evropskog tela. Nakon tog razgovora, predsednik Srbije je izjavio da će Srbija učiniti sve da se istraže ratni zločini, kao i da se uhapse preostala dva haška begunca, Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Tadić je rekao da se nada da će i ostale zemlje u regionu učiniti isto, kada je reč o istraživanju ratnih zločina, ukazavši na značaj koji za utvrđivanje istine imaju dokumenti, poput rezolucija koje se usvajaju na ovom zasedanju PS SE.

Čavušoglu je istakao da Tadić ima značajnu ulogu u procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu i izrazio zadovoljstvo što je prihvatio poziv da dođe na ovo zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, na kojem se govori o Zapadnom Balkanu.

Podsetimo, u utorak je usvojena rezolucija o trgovini organima na Kosovu, na osnovu izveštaja izvestioca SE Dika Martija, a danas su na dnevnom redu tri rezolucije koje se tiču zemalja bivše Jugoslavije. O tome možete čitati u posebnim vestima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: