NS: Ugovor za novi Žeželjev most

Vlada Vojvodine i špansko-italijanski konzorcijum potpisali ugovor o gradnji drumsko-železničkog mosta u Novom Sadu, na mestu bivšeg Žeželjevog mosta.

Izvor: Beta

Utorak, 25.01.2011.

15:08

Default images

Vrednost radova je 45,3 miliona evra, a novi most će biti izgrađen na temeljima starog Žeželjevog mosta, srušenog u NATO bombardovanju 1999. godine.

Ugovorom je predviđeno da konzorcijum, u kojem su firme Azvi i Tadei iz Italije i Horta Koslada iz Španije, most završi za 32 meseca.

Izgradnju Žeželjevog mosta sufinansiraju Evropska unija, Vojvodina i Grad Novi Sad, dok su “Železnice Srbije“ preuzele prava i obaveze investitora izgradnje mosta u ime Srbije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kazao je nakon potpisivanja ugovora da će radovi na gradnji mosta početi krajem leta 2011. godine

On je naveo da je prvobitno bilo predviđeno da će most koštati 60 miliona evra, ali da se nakon tendera ispostavilo da će cena gradnje biti 45,3 miliona evra.

Dežer je najavio da će kroz petpristupne fondove (IPA) biti izdvojeno još pet miliona evra za gradnju prilaznih puteva i obnovu pruge.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić rekao je da je Žeželjev most izuzetno značajan kako bi Srbija u potpunosti iskoristila panevropske saobraćajne koridore.

Prema rečima Đelića, Srbiji je zajedno sa Slovenijom, Rumunijom i Austrijom, prema Dunavskoj strategiji, povereno da koordinira pitanje drumskog, železničkog i rečnog transporta.

Izgradnju čelične konstrukcije Žeželjevog mosta finansiraće EU iz bespovratnih sredstava IPA fonda, u vrednosti od oko 26,2 miliona evra.

Vojvodina i Novi Sad finansiraće demontažu privremenog i montažu novog mosta, u ukupnoj vrednosti od oko 19,1 milion evra, tako što Pokrajina obezbeđuje oko 12,7 miliona evra, a Novi Sad oko 6,4 miliona evra.

Ugovor su potpisali šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković i predstavnik konzorcijuma Hoze Alehandro Serano.

Na međunarodnom tenderu, koji je realizovan prema procedurama EU, bilo je 10 ponuda, a s obzirom na to da su ponuđači bili uglavnom konzorcijumi, ponudama je bilo obuhvaćeno oko 25 kompanija.

Stari Žeželjev most u Novom Sadu srušio je NATO u bombardovanju bivše SR Jugoslavije, aprila 1999. godine.

U blizini mesta gde je bio stari Žeželjev most postavljen je, u proleće 2000. godine privremeni drumsko-železnički most koji znatno usporava drumski i železnički saobraćaj, a pri visokom vodostaju Dunava onemogućava plovidbu većih brodova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: