Kombi "luksuzan" kao džip

Stotinak kombi prevoznika protestovali kod Brankovog mosta, traže izmenu zakona po kome od 1. januara za svoja vozila moraju da plaćaju tzv. taksu na luksuz.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.01.2011.

12:37

Default images

Tako, ovi vozači koji mahom koriste vozila kao sredstvo za rad, zakon sada tretira, kako kažu kao vlasnike džipova.

Vlasnici vozila do 3,5 tona i putničkih kombija pored registracije moraju da plaćaju i dodatnu taksu, iako im je to vozilo osnovno sredstvo za rad.

Od početka godine, u Srbije i vremešni kombi-četvorotočkaši predstavljaju luskuz, iako su pojedini prešli 500.000 km, da su stari 15 godina i da vrede samo nekoliko hiljada evra, u Srbiji i ne treba puno para da biste živeli luksuznim životom.

Uvođenjem novog zakona pored vlasnika džipova i oni koji poseduju kombi, iako im je to osnovno sredstvo za rad, moraju pored registracije da plaćaju i taksu na luksuz. Prevoznici su ogorčeni:

Treba 100.000 da dam za jedan kombi, koji ne vredi toliko, i sa čim da radim?

Ne vozimo mi džipove, audije, ne vozimo nova kola koja vrede po 30.000 ili 40.000 evra, vozimo stare kombije koji koštaju par hiljada evra, a plaćamo hiljadu evra registraciju.

Pored ukidanja dodatnog poreza vozači kombija iskoristili su okupljanje i da zatraže promenu putarina, jer je sada plaćaju po istoj ceni kao i tertnjaci, da se ustanove fiksne cene pređenog kilometra, veću kontrolu divljih prevoznika, kao i da im se odobri parkiranje na ivičnjaku u centru grada.

"Želimo da pošaljemo poruku valsti, koja nam je uvela porez prilikom registracije vozila koji nije postojao. Porez od 70.000 do 170.000 dinara je vrlo realan za neke džipove ili neka druga vozila, koji imaju veliku kubikažu, ali ne za nas kojima je to osnovno sredstvo za rad. Spontano smo se okupili i ovo je prvi put, mi ćemo svakog ponedeljka da se sastajemo dok se ne ispune naši zahtevi", kazao je Igor Ljubinković, organizator protesta.

I dok u Ministartsvu finansija objašnjavaju da je ova izmena uneta zbog novog zakona o bezbednosti u saobraćaju, u Ministarstvu za infrakstrukturu, koje je na tom zakonu radilo, kažu da prema evropskim propisima kombi spada u višenamenska vozilo, ali da je i među njima treba definisati kategorije u zavisnosti od kojih bi se definisali poreske stope.

Autoprevoznici poručuju da će se okupljati sve dok se njihovi zahtevi ne ispune.

"Sada smo došli mirno, sledeći put agresivno i to je to", poručili su oni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: