Bogojavljenske plivačke utrke

U Beogradu su se danas tradicionalno za Bogojavljenje na rekama i jezerima organizovale plivačke utrke za "časni krst".

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2011.

18:52

Default images

Na Adi Ciganliji se ovaj događaj održao 13. godinu u nizu, a utrka postaje iz godine u godinu masovnija.

U organizaciji opštine Čukarica i Hrama Svetog Đorđa na Banovom brdu, u prisustvu patrijarha Irineja i brojnih zvaničnika, danas je održano 13. plivanje na Adi Ciganliji u kojem je učestvovalo 57 plivača, među kojima su pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, članovi Svibora i građani.

Zbog velikog interesovanja i masovnosti ovog događaja, uvedena su nova pravila, pa prošlogodišnji pobednik Aleksandar Sokolov ove godine nije mogao da se takmiči.

Posle bogatog programa i pre same trke za časni krst posetioce i takmičare pozdravio je i patrijarh Irinej.

Bogojavljenski krst od leda sačinjen je od prošlogodišnje svete vodice iz Hrama Svetog Đorđa, a do njega je prvi doplivao vaterpolista Nikola iz Obrenovca.

"Časni krst" su mu dodelili patrijarh Irinej i protojerej stavrofor Slavko Božić, a pobednički plašt predsednik gradske opštine Čukarica Milan Tlačinac.

Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih praznika kod pravoslavnih hrišćana i dan koji slavi spuštanje Svetog duha na Isusa Hrista odmah pošto ga je krstio Jovan Preteča u reci Jordan.

Kod Srba se za ovaj praznik vezuje verovanje da se u ponoć otvaraju nebesa i tom prilikom izgovara želja. U narodu se ovaj dan zove još i Vodice ili Vodokršće, zbog verovanja u lekovitost i čudotvornost bogojavljenske vode.

Po hladnom danu, na temperaturi od oko 3 stepena na Savskom jezeru, danas je plivalo 57 momaka, a samo je jedan pobednik, odnosno nosilac krsta i plašta, sve do sledeće godine, kada će ga zameniti neko drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: