Novi Pravopis se retko primenjuje

Izmene Pravopisa srpskog jezika slabo se primenjuju u medijima, administraciji i školskim udžbenicima.

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2011.

17:49

Default images

Iako se izmenjeno i dopunjeno izdanje Pravopisa srpskog jezika Matice srpske pojavilo još u oktobru, slabo ga primenjuju mediji, administracija, dok su udžbenici za ovu školsku godinu zasnovani na starom pravopisu.

B92 je istraživao koje nam je to promene doneo pravopis iz 2010. i kako će se to odraziti na školski program i prijemne ispite.

Koliko puta ste na pitanje kako se piše neka reč dobili odgovor: može i ovako i onako. Ako je suditi prema rečima Mata Pižurice, ovakvih dilema će u srpskom pravopisu biti sve manje. Novi pravopis je smanjio broj dubleta, ali i propisao da će se reč ulica u nazivu Ulica kralja Petra uvek pisati velikim slovom, dok će slovo k u reči “kralja“ biti malim. Pižurica navodi još primera.

“U starom prapovisu nije bilo dobro to što su se razlikovale velike i male revolucije, pa se tako Francuska revolucija pisala velikim slovom, a Kineska, Alžirska, Jugoslovenska malim. To smo pre svega ujednačili“, objašnjava on.

Takođe, od sada se atribut “sveti“ u svakom slučaju piše velikim slovom, a tako se pišu i početna slova imena crkava i hramova, pa se u reči Hram Svetog Save sve tri reči pišu početnim velikim slovom.

Pižurica dodaje da najviše izmena ima kod rastavljenog i sastavljenog pisanja reči, posebno tamo gde se pominju polusloženice. Ta oblast je, priznaje Pižurica, ranije dopuštala razne kombinacije.

Sada se spoj reči koje mogu da stoje i samostalno piše sa crticom, kao na primer “auto-prevoznik“, dok se sastavljeno pišu onda kada jedna reč u spoju nije samostalna. To vidimo na primeru reči “autostrada“.

“Zašto bi radio drama bile dve reči, a radio tehničar ili radio mehaničar, kako je bilo dosad, ili spojeno ili polusloženički? Mi smo sada išli na to da sa pisanjem reči sa auto, moto, aero, avio, radio, foto, bude ujednačen postupak“, kaže Pižurica.

Profesori srpskog jezika i književnosti su obavešteni o novom pravopisu na seminaru na Filološkom fakultetu i upoznati su sa glavnim promenama, kaže za B92 Nevena Stefanović, profesorka srpskog jezika i književnosti u gimnaziji “Uroš Predić“ u Pančevu.

Ipak, prema njenim rečima, škole rade po starom pravopisu dok ne stigne dopis od Ministarstva prosvete u kojem će biti precizirano od kada se primenjuje novi.

“Mi imamo sada, naravno, nedoumice, ali se ne plašimo, zbog toga što ovo pre svega nije novi pravopis, ovo je samo revidiran i poboljšan stari. Videćemo kako se na takmičenjima tretiraju neke pravopisne teme. Kada je reč o prijemnim ispitima, pretpostavljam da će oni koji sastavljaju testove ipak staviti naglasak na primere koji su isti u oba pravopisa“, očekuje Stefanovićeva.

Još jedna od novina je da, ukoliko ste udata žena koja je svome prezimenu dodala prezime svog muža, ubuduće će biti pravilno da ne pišete crticu između dva prezimena.

Zanimljivo je da je u upotrebu vraćen termin “zapeta“, jer je, prema rečima lingvista, to stari srpski termin, dok smo “zarez“ preuzeli od Hrvata u vreme zajedničke države.

Ovo su samo neka od novih pravila izmenjenog i dopunjenog izdanja Pravopisa, koji treba da zameni pravopisni priručnik iz 1993. godine. Cena ovog novog je 900, a u tvrdom povezu 1.900. dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: