Cesid: Izmene predložene 2008.

Cesid je saopštio da je Nacrt zakona o izboru odbornika iz 2008. godine jedini predlog ove organizacije o kome se razgovara.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.01.2011.

14:38

Default images

Taj predlog bazira se na proporcionalnom sistemu, a novina je da će građani u okviru svoje izborne jedinice imati spisak kandidata, sa imenom i prezimenom, ali i sa stranačkom pripadnošću.

Birači će glasati za jednog od ponuđenih kandidata, a stranke ni na koji način neće moći da utiču na to koji će od kandidata postati odbornik.

U okviru svake stranke pravi se lista kandidata prema procentu glasova koji su ostvarili na izborima, a taj procenat se dobija stavljanjem u odnos ukupnog broja upisanih birača po toj izbornoj jedinici i broja glasova koje je svaki kandidat osvojio.

Povodom ocena u javnosti da se izborni sistem menja u predizbornoj godini, u saopštenju se podseća da je Nacrt ovog zakona pripremljen krajem 2008. godine, a da je javna rasprava organizovana u aprilu 2009. godine.

Programski direktor Cesida Đorđe Vuković rekao je danas Tanjugu da je Nacrt zakona bio prosleđen na usvajanje Vladi Srbije pre dve godine i da bi on bio osnova za izradu zakona o izboru poslanika.

Vuković je ponovio da bi izborni sistem i dalje ostao proporcionalni, kao što je i sada, ali bi se promenio sistem selekcije.

Političari ne bi više zavisili od toga koliko imaju dobre odnose sa predsednikom stranke ili sa predsednikom opštinskog odbora, nego od birača odnosno građana, što je srž demokratije, a isto bi funkcionisalo i u izboru poslanika, rekao je Vuković i dodao da je jasno zašto se ljudi bore protiv lošeg sistema po kome su izabrani.

„Ovo što sad izmišljaju da je to neki većinski, mešoviti sistem, da to ne odgovara ili odgovara malim ili velikim strankama, nijedan argument nema uporište ni u uporednoj praksi niti u zakonu o izboru odbornika“, naglasio je Vuković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: