"Istorijski kompromis sa Albancima"

Srbija spremno očekuje početak dijaloga Beograda i Prištine, ali ujedno nikada neće priznati nezavisnost Kosova, kaže potpredsednik vlade Božidar Đelić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.01.2011.

20:58

Default images

Đelić je izrazio spremnost Srbije na "istorijski kompromis“ sa Albancima na Kosovu, u cilju evropske perspektive svih građana Zapadnog Balkana.

Đelić je ipak upozorio da postupci poput uništavanje imovine Telekoma Srbija prošlog septembra od strane državnih organa Prištine moraju biti osuđeni.

Đelić je kazao da se "drugi aspekt odnosi na nedavne izveštaje Saveta Evrope o gnusnim zločinima na Kosovu, uključujući trgovinu organima".

"Razumeli smo da je ovaj Komitet pozvao gospodina Dika Martija radi razmene mišljenja", dodao je on. "Kako mi vidimo, slušanje njegovih argumenata može nas dovesti bliže pravdi za nevine žrtve. Nadamo se nepristasnom pristupu izveštaju u očekivanju sveobuhvatne međunarodne istrage".

Đelić je kazao da bi "odbacivanje navoda u cilju političke efikasnosti dalje umanjilo šanse za objektivnu i istragu bez predrasuda i odstupilo od procesa pomirenja u regionu" i navodeći da Srbija traži istinu i pravdu, ukazao da će raditi sa svima koji zastupaju te ciljeve.

"Kao članica Saveta Evrope, Srbija će se u potpunosti pridržavati Rezolucije, koja se očekuje da će biti usvojena od strane Skupštine Saveta Evrope 25. januara", rekao je on.

Đelić je podvukao da je "Srbija spremna da razgovara sa svim legitimnim predstavnicima Prištine kao učesnicima u predstojećem dijalogu".

"To je naš stav, bez obzira na mogući dalji razvoj u Savetu Evrope ili bilo kojoj drugoj međunarodnoj organizaciji ili jurisdikciji", objasnio je Đelić.

On je istakao da će Beograd tokom predstojećeg dijaloga s Prištinom potruditi da reši nekoliko otvorenih pitanja vezanih za regionalnu saradnju, kao što su carinski pečati Kosova i predstavljanje na regionalnim forumima.

"Nije nam ni namera ni interes da isključimo Kosovo iz trgovinskih odnosa ili regionalne saradnje. Međutim, rešenja koja impliciraju direktno ili indirektno priznanje Kosova, ostaju neprihvatljiva za Srbiju", rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: