Zagreb: Skup podrške veteranima

Zagreb -- Oko 1.500 ljudi protestovalo u Zagrebu zbog "neosnovanog progona hrvatskih veterana i nedopustivog ponašanja hrvatskih vlasti koje bi trebalo da ih zaštite".

Izvor: Beta
Podeli

Protest je organizovala inicijativa "Stop progonu hrvatskih veterana" koja okuplja više veteranskih udruženja.

Ta organizacija se protivi izručivanju veterana optuženih za ratne zločine, a najoštrije je osuđeno hapšenja veterana Veljka Marića i Tihomira Purde, koje Srbija sumnjiči za ratne zločine.

Sa skupa je zatraženo od vlasti da ne povlače tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Koordinator inicijative Boris Prebeg rekao je da na dan kada Hrvatska obeležava međunarodno priznanje želi da upozori premijerku Jadranku Kosor i poslanike da su im veterani u ratu "omogućili nezaslužene udobne fotelje i plate".

"Oni nas zatvaraju, ignorišu i ponašaju se prema nama bahato i arogantno", rekao je Prebeg.

Vukovarski veteran Petar Janjić Tromblon, čije je obraćanje praćeno skadiranjem "Vukovar, Vukovar", rekao je da veterani danas žive "kao progonjene zveri".

"Srbija je agresor - Hrvatska je žrtva", "Povlačenje tužbe protiv Srbije je veleizdaja!", "Merčep je heroj - Stanimirović je ratni zločinac", "Odmah zaustavite progon hrvatskih branitelja", samo su neki od transparenata koje su nosili okupljeni.

Iz inicijative su najavljene i nove akcije sve dok, kako su naveli, ne prestane progon veterana i dok ne budu oslobođeni svi koji su sada u zatvorima.

Nakon protesta na glavnom zagrebačkog Trgu Bana Jelačića, demonstranti su prošetali do Markovog trga, gde je u Crkvi Svetog Marka održana misa za poginule veterane.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da nema razloga da se veterani osećaju izdanima.

"Veterani su naš ponos, oni su stvorili ovu zemlju svojim zalaganjem i žrtvovanjem, ali u iznimnim situacijama u kojima je neko prekršio međunarodno pravo, deo su interesa pravosuđa", rekao je Josipović novinarima tokom posete Krapinsko-zagorskoj županiji.

On je dodao i da veterani, kao i ostali građani, zaslužuju punu istinu o onome što se događa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 821 idi na stranu