Interes građana ili ruske kompanije

Beograd -- Lider LDP-a Čedomir Jovanović zatražio zakazivanje hitne sednice Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o izmenama Zakona o akcizama.

Izvor: Beta
Podeli

On je ocenio da su dvojne akcize na naftne derivate neprihvatljive, kao i da Vlada "tvrdoglavo brani interese ruske kompanije".

"Umesto daljeg gubljenja vremena i primene zakona o visokim akcizama na uvozna goriva, LDP će odmah predložiti konkretnu izmenu tog propisa", piše u saopštenju LDP-a.

Jovanović navodi da će već u ponedeljak sve ostale stranke, naročito one koje se sada ograđuju od zakona za koji su glasale, imati priliku da podrže zakon koji predlaže LDP i omoguće njegovo stavljanje na dnevni red hitne sednice Skupštine.

"Ako Vlada okleva da zakaže sednicu u vanrednom zasedanju, mi ćemo konkretnim predlogom omogućiti svima koji se deklarativno zalažu za ukidanje antievropskog i za građane štetnog rešenja da sednicu održimo već tokom naredne nedelje", naveo je lider LDP-a.

"Svako dalje odlaganje biće dokaz da stranke koje su glasale za štetan energetski sporazum s Rusijom, interese iz tog posla stavljaju iznad potreba građana, razvoja slobodne konkurencije, poštovanja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ulaska Srbije u EU", prenose se Jovanovićeve reči u saopštenju LDP-a.

On je ocenio i da kalkulantska politika vlasti kompromituje evropsku ideju i neophodne tržišne i političke reforme i da je novi Zakon o akcizama koji je omogućio dvojne akcize poslednji u nizu primera.

"Benzin i druga goriva su poskupela isključivo zbog odluke vlasti da poveća uvozne akcize i da, zbog prikrivene zaštite monopola NIS-a, uvozne derivate u startu učini skupljim za pet do šest dinara po litru", naveo je Jovanović.

Srbija, prema rečima Jovanovića, tvrdoglavo štiti rusku državnu kompaniju kojoj je poklonila svoj monopol u naftnom biznisu, dok EU zahteva mere koje su u skladu sa interesima građana Srbije.

To je zato, naveo je Jovanović, što je vladajuća većina procenila da je briga o interesima Rusije i njene firme važnija od liberalizacije tržišta i demonopolizacije koja bi omogućila niže cene, rast tržišta, kvalitetnija goriva i izvesnije prihode države.

Pritisak Brisela na Beograd da se demontiraju monopoli doživljava se i javnosti predstavlja kao ucena Evrope, a ne kao jedan u nizu gestova kojima se afirmiše evropska ideja, naveo je Jovanović.

Izglasavanjem amandmana na zakon, koje je predložila Socijalistička partija Srbije, akciza na gorivo iz uvoza povećana je od 1. januara više nego na gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije.

Delegacija EU u Srbiji juče je saopštila da Evropska komisija pažljivo ispituje problem uvođenja različitih akciza na domaće i uvozne naftne derivate u Srbiji.

Ministarstvo finansija Srbije ocenilo je juče, u pismu Delegaciji EU u Srbiji, da različite akcize na domaće i uvozne naftne derivate nisu u suprotnosti sa direktivama EU i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i da postoje i u mnogim članicama EU.

Ministarka Diana Dragutinović zatražila je od delegacije Evropske komisije zvaničan stav o tome da li su izmene Zakona o akcizama u suprotnosti sa SSP-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 821 idi na stranu