Nagomilali se nepristigli računi

Od 1.900 korisnika gasa za domaćinstvo u Šapcu, polovina nisu nikada platili račune za utrošeni energent jer im preduzeće "Srbijagas" nije slalo račune.

Izvor: B92

Subota, 15.01.2011.

11:01

Default images

U Udruženju potrošača smatraju da su dugovanja zastarela, dok u Javnom komunalnom preduzeću “Toplana” Šabac odbacuju te navode.

Obrazloženje Toplane je da se Zakon o obligacionim odnosima primenjuje samo na račune koji su uručeni potrošačima.

Toplana je omogućila izmirenja duga na 24 rate, bez kamate, a u suprotnom uslediće isključenja sa mreže.

Šašići iz Šapca dve godine nisu dobijali račune za gas. Sa grejanjem nije bilo problema, ali su se dugovi isporučiocu nagomilavali.

“Išao sam nekoliko puta i oni su mi govorili da će stići računi, a kada, ne znaju ni oni. Mi potrošači smo tu bespomoćni”, kaže Nebojša Šašić.

Od 1.900 korisnika gasa u Šapcu, 845 nije nikada dobilo račune od "Srbijagasa".

“Srbijagas je fakturisao raćune za 1060 korisnika, a za 845 nije. Ako neko želi da uđe u spor, može jedino da se spori sa Srbijagasom. Mi to nismo radili”, kaže Dejan Stojanović, direktor JKP “Toplana “ Šabac.

U Udruženju potrošača kažu da su građani oštećeni jer im nije bilo omogućeno da plate dugovanje, a sada su stigli obračuni čija je visina u proseku oko hiljadu evra.

“Za trgovce, a to je i distributer gasa, obaveza je da se svakog meseca šalje račun i da se istaknu cene. Sad zamislite, tri godine posle, po kojoj ceni će da se obračunava taj isporučeni gas. To je neverovatno”, kaže Dragana Simić Antonijević, predsednica Udruženja potrošača Šapca.

Pozivajući se na Zakon o obligacionim odnosima, u Udruženju potrošača tvde da se dug sada smatra zastarelim.

“To je zakon iz devedesetih godina koji kaže u članu 378 da dugovanja i naknade zastarevaju u roku od godinu dana i to za energente i slične usluge. Naši potrošači bi trebalo da se pozovu na zastarelost”, kaže Dragana Simić Antonijević.

“Ništa od tog duga što je očitano nije zastarelo, ni posle dve niti dve i po godine, jer se zastarelost dokazuje prometom dobara na računu. Znači, ništa nije zastarelo”, kaže Dejan Stojanović, direktor JKP “Toplana “ Šabac.

Šabačko Javno komunalno preduzeće “Toplana” nedavno je pruzelo distribuciju gasa i pozvalo korisnike da potpišu ugovore, a dug plate na 24 rate bez kamate.

U ovom preduzeću kažu da je većina domaćinstava prihvatila predlog jer u suprotnom, prema Zakonu o energetici, biće isključeni sa mreže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: