Dragutinovićeva traži zvaničan stav

Ministarka Diana Dragutinović zatražila je od delegacije Evropske komisije zvanični stav o tome da li su izmene Zakona o akcizama u suprotnosti sa SSP-om.

Izvor: B92

Petak, 14.01.2011.

21:00

Default images

U pismu šefu delegacije EK u Beogradu Vensanu Dežeru, ministarka finansija navodi da se njeno ministarstvo uvek trudi da ne naruši važeću regulativu EU.

Diana Dragutinović je podsetila da "direktiva EU ne zabranjuje uspostavljanje različitog iznosa akciza za različite tipove benzinskih i dizel goriva".

"Iz neformalnih izvora smo obavešteni o zabrinutosti Evropske komisije po pitanju usvojenih izmena akciza koje se odnose na derivate nafte, a u smislu da su navedene odredbe u suprotnosti sa važećim SSP-om", navedeno je u pismu Dragutinovićeve.

Dragutinovićeva je navela da se Ministarstvo finansija uvek trudi da ne naruši važeću regulativu EU i smatra da je Zakon o izmenama Zakona o akcizama, koji je usvojen 29. decembra 2010. godine, u potpunosti usklađen sa važećim direktivama EU.

Ministarka finansija je ukazala da su usvojena zakonska rešenja u skladu sa pravilima i direktivom EU (2003/96/E3), a propisane akcize na promet bezolovnih benzina u Srbiji, za pogon motornih vozila, više su od minimuma koji je propisan u EU, uz podsećanje da je promet olovnih benzina u Srbiji zabranjen.

"Takođe, propisani iznosi akciza na dizel goriva u Republici Srbiji viši su od minimuma koji je propisan u EU", navela je ministarka finansija, uz podsećanje da je "višeakcizna politika na snazi u više zemalja EU - u Austriji, Belgiji, Luksemburgu, Holandiji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj i Švedskoj”.

Dragutinovićeva je podsetila Dežera da "direktiva EU ne zabranjuje uspostavljanje različitog iznosa akciza za različite tipove benzinskih i dizel goriva".

Pošto će svi distributeri koji se bave prometom naftnih derivata u Srbiji, bilo da su poreklom iz uvoza ili domaće proizvodnje, plaćati isti iznos akciza za jednake tipove benzina, odnosno dizela, predložena rešenja na izazivaju smanjenje liberalizacije domaćeg tržišta derivata nafte, smatra ministarka finansija.

Prema njenoj oceni, doneta rešenja predviđaju postepeno usklađivanje iznosa sa direktivom EU, jer je datom korekcijom akcizne politike razlika između akciznog opterećenja dizela i benzina smanjena, što je u skladu sa politikom Unije.

S obzirom na to da Ministarstvo finansija nije bilo zvanični predlagač usvojenih izmena visine akciza na naftne derivate, Dragutinovićeva je najavila da će Ministarstvo finansija sledeće nedelje Dežeru poslati detaljno objašnjenje pomenutih stavova.

Ona je zamolila Dežera da Ministarstvu finansija dostavi zvanični stav o tome da li su predložene izmene zakona u suprotnosti sa direktivama EU i važećim SSP-om, nakon dobijanja Elaborata o usklađenosti poslednjih promena u akciznoj politici na naftne derivate u Republici Srbiji, navedeno je u pismu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: