Purda ostaje u zatvoru

Sarajevo -- Sud BiH je odbacio zahtev za puštanje iz ekstradicionog pritvora hrvatskog državljanina Tihomira Purde, uhapšenog na osnovu međunarodne poternice Srbije.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Sud je dozvolio mogućnost da Purda bude izručen Hrvatskoj ukoliko za to pismenu saglasnost daju vlasti Srbije.

Predstavnica za štampu Suda BiH Selma Hadžić rekla je da je taj sud juče razmotrio zahtev odbrane za oslobađanje Purde i taj zahtev odbacio kao nepotpun.

"Izručenje Hrvatskoj je moguće pod uslovom da Srbija pismeno izvesti Sud BiH da je saglasna da on bude izručen Hrvatskoj", rekla je Hadžićeva, ističući da sada sve zavisi od srpskog pravosuđa.

Purda je u pritvoru u Zenici od 5. januara, kada je na osnovu poternice Srbije uhapšen na graničnom prelazu Orašje, pri ulasku u BiH. Sud BiH mu je tada odredio pritvor od 18 dana.

Srbija je 2007. godine raspisala poternicu za Purdom i još dva hrvatska vojnika zbog sumnje da su u novembru 1991. pucali u ranjene vojnike i ubili dvojicu, dok je treći umro u bolnici.

Purdin spis stigao u Zagreb

Državno tužilaštvo Republike Hrvatske (DORH) primilo je oko podneva kopiju spisa Tihomira Purde koga Srbija tereti za ratni zločin, saopštilo je tužilaštvo.

U saopštenju se navodi da će tužilaštvo u Osijeku, koje je određeno za postupanje u tom predmetu, po razmatranju dostavljene kopije spisa i ocene dokaza, odlučiti o daljem postupanju.

Odlukom glavnog državnog tužioca Mladena Bajića za postupanje u ovom predmetu određeno je Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku, umesto stvarno i mesno nadležnog Županijskog državnog tužilaštva u Vukovaru, navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranicama tužilaštva.

Kopija spisa je dostavljena DORH putem ambasade Hrvatske u Srbiji.

“Srbija nema pravo monitoringa”

Ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković izjavio je, komentarišući izjavu ministarke pravde Snežane Malović da Srbija u slučaju Purda ima pravo nadzora onoga što je učinjeno u hrvatskom pravosuđu, da to nije moguće, jer u Hrvatskoj kao suverenoj i pravno uređenoj državi takve vrste nadzora ne može biti.

I predstavnik ureda predsednika Hrvatske Joško Klisović je takođe rekao da nikakvog monitoringa ne može biti, prenose hrvatski mediji.

Saradnja dveju vlada, ministarstava, tužiteljstava da, monitoring ne, precizirao je Klisović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 821 idi na stranu