Ako Purdu neće Zagreb, hoće Beograd

Ukoliko Hrvatska u narednih 10 dana ne zatraži izručenje Tihomira Purde, to će učiniti Srbija, kaže Snežana Malović za B92.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 13.01.2011.

13:50

Default images

Ministarka pravde Snežana Malović je izjavila da će dokumentacija o Tihomiru Purdi, osumnjičenom za ratni zločin nad Srbima u Vukovaru, danas ili sutra biti dostavljena hrvatskom pravosuđu.

Ukoliko Hrvatska u narednih deset dana ne zatraži izručenje Purde, koji je u ekstradicionom pritvoru u Bosni i Hercegovini, to će učiniti Srbija, rekla je Malovićeva za B92.

“Ukoliko ne bude pokrenut slučaj na nivou hrvatskog pravosuđa, naravno da će Srbija zatražiti njegovu ekstradiciju“, najavljuje ministarka. “Prepuštanje dokaza hrvatskom pravsouđu ne znači da se srpsko pravosuđe potpuno povlači iz tog slučaja. On se, na neki način, ovde nalazi u fazi mirovanja i mi imamo pravo i nadzora i sagledavanja šta je učinjeno na nivou njihvog pravosuđa“, objašnjava Malovićeva.

“Ukoliko ne budemo zadovoljni samom odlukom, samim ishodom postupka, mi taj postupak možemo ponovo aktivirati ovde“, kaže ona.

Sud BiH može odlučivati samo na osnovu zahteva Srbije

Sud Bosne i Hercegovine o slučaju Tihomira Purde može odlučivati samo na postojeći zahtev Srbije za njegovo izručenje, saopšteno je iz suda.

"Prepuštanje procesuiranja između drugih dveju država nije u ovlašćenju Suda BiH", saopšteno iz suda, preneli su danas hrvatski mediji.

Podsetivši da je Purdi nakon hapšenja 5. januara određen ekstradicioni pritvor od 18 dana, Sud BiH je naveo da Purda može biti oslobođen tek pošto istekne taj rok, ako zemlja koja traži njegovo izručenje ne podnese zahtev za produženje pritvora ili u predviđenom roku ne dostavi ekstradicionu dokumentaciju.

Purdin advokat Josip Muselimović je od Suda BiH zatražio da se njegov klijent pusti iz pritvora na osnovu činjenice da je Srbija spremna da njegov slučaj prepusti hrvatskom pravosuđu.

Iz Suda BiH su potvrdili da su primili Muselimovićev akt, ali ističu da je nepotpun jer ne sadrži dokaze i punomoć. Sud će o tom aktu ipak doneti odluku, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: